Новини

Кирил Петков: Личната ми номинация за премиер на бъдещ кабинет ще бъде Асен Василев

  20.07.2022 19:53  
Кирил Петков: Личната ми номинация за премиер на бъдещ кабинет ще бъде Асен Василев

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че неговата лична номинация за евентуален бъдещ министър-председател при сформиране на правителството с мандат на БСП ще бъде за съпредседателят на "Продължаваме Промяната" и настоящ финансов министър Асен Василев. В ефира на bTV Петков посочи, че има пълно доверие на Василев, а той притежава всички необходими качества, за да заеме поста.

"В момента трябва да вземем трудни решения в много опасни сценарии за България. Единият опасен сценарий е да продължи да има някакво правителство, което да бъде частично подкрепено от хора, които не са в парламента и никога не знаеш какъв ще е техният ход и чии интереси защитават", заяви Петков.

По думите му другият голям риск е да влезем есента и зимата в спирала от избори и да сме и в политическа криза. "Корнелия Нинова е била конструктивен партньор до този момент, тя води преговорите. Ние сложихме едно първоначално условие - докато се водят преговорите да видим има ли промяна в мисленето на колегите. И по-специално за КПКОНПИ", обясни премиерът в оставка. "Искаме законът за КПКОНПИ да бъде окончателно приет и Бойко Рашков да застане начело, защото знаем, че може да му се доверим, за да се бори с корупцията", изтъкна Кирил Петков.

"Обявяваме война на системата, на кражбите, които и тези шест месеца не успяхме да овладеем. Всеки, който вижда Бойко Рашков като оръжие срещу него, има страшно много тайни, от които се страхува", допълни той.

Неговата лична номинация за премиер е Асен Василев и Петков продължава да стои зад него. "Човекът, който ще бъде премиер от "Продължаваме промяната", ще има пълните качества да продължим промяната, която започнахме. Аз лично много вярвам на Асен Василев. Трябва да сме сигурни в интегритета, опита и уменията в един такъв човек. Моят глас е там", каза премиерът в оставка.

За Кирил Петков съдебната реформа е толкова важна и едно от големите предимства на предсрочни избори е, ако българите решат, че този път ще има сериозно мнозинство в парламента, което няма да се колебае за тези промени. "Докато нямаме съдебна реформа и прокуратурата не бъде променена, тези битки ще бъдат дълги, продължителни и с неясен успех", заяви премиерът в оставка. По думите му справедливост и липсата на задкулисие в правосъдната система са другата страна на тази монета.

Премиерът в оставка заминава заАзербайджан в опит да договори още газ

Министър-председателят в оставка Кирил Петков ще бъде на посещение в Баку на 21-ви и 22 юли, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС). В рамките на визитата си премиерът ще проведе среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Основна тема на разговорите, в които ще участват и енергийните министри на двете държави, ще бъдат сътрудничеството в областта на енергетиката и възможностите за допълнителни доставки на азерски газ в България, извън тези, които вече са договорени във връзка с новия интерконектор Гърция - България. Строителството на междусистемната газова връзка приключи само за шест месеца след повече от десетилетие от началото на проекта.

България е един от трите получатели на азерски газ в Европа, за страната ни Азербайджан е важен партньор в постигането на реална диверсификация на енергийните доставки, е позицията на българския министър-председател в оставка Кирил Петков. Приоритет на правителството е подобряването на регионалната енергийна свързаност и енергийна сигурност на България и Европа, посочват от пресцентъра на МС.

Освен двустранната среща между премиера Петков и президента Алиев, програмата на визитата в Баку предвижда още разширена среща между делегациите от двете страни, както и работна вечеря за българската делегация, която ще бъде дадена от президента Алиев в дома му. Ще се проведе също работна среща на министър-председателя в оставка Кирил Петков с представители на Българо-азербайджанската търговско-индустриална палата и председателя на парламентарната група за приятелство между Азербайджан и България.


Анкета

С какво ще запомните кабинетът на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29      
Видео
Мистър Хепи фейс: Най-грозното куче в света
 28.06.2022 18:25