Икономика

Украйна разполага със зърно за продан за около 10 милиарда долара

  23.07.2022 09:25  
Украйна разполага със зърно за продан за около 10 милиарда долара

Украйна разполага със зърно за продан за около 10 милиарда долара след сключеното с Русия споразумение за разблокиране на доставките и ще получи възможност да продаде и тазгодишната реколта, заяви президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

,,Това е още едно доказателство, че Украйна е в състояние да издържи на войната'', каза той във вечерното си обръщение към нацията.

По-рано днес Москва и Киев сключиха историческо споразумение за отпушване на зърнения износ през украинските черноморски пристанища, което породи надежда, че изострилата се заради руската инвазия световна продоволствена криза ще може да се успокои, отбелязва БТА.

Ще бъдат изнесени около 20 милиона тона от миналогодишната реколта. Ще имаме възможност да реализираме и тазгодишната. Имаме налично зърно за около 10 млрд. долара, допълни Зеленски.

Споразумението, което беше уредено с посредничеството на ООН и Турция, е шанс да бъде избегната световна продоволствена катастрофа, която може да причини политически хаос в много страни.

Възможни са и провокации от страна на Русия, опити за дискредитиране на украинските и международните усилия. Но ние вярваме в ООН, заяви още президентът на Украйна.


Анкета

Кой, според вас, ще спечели изборите на 2 октомври?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29