Свят

Русия започна да изпраща затворници на фронта в Украйна

  23.07.2022 11:50  
Русия започна да изпраща затворници на фронта в Украйна

В началото на юли в руските колонии започват да пристигат вербовчици. Те избират затворници с боен опит и им обещават високи заплати, възможност да служат на родината и най-важното - пълна амнистия. Ако оцелеят на фронта. Ако не - близките им ще получат щедро обезщетение.Първите затворници вече са на фронта. Засега е известно за около 200 затворници, които воюват или разминират. Половината от ростовските колонии със строг режим вече са почти опустели, съобщава шефът на правозащитната организация "Русь седящая" Олга Романова. Преместени са и много затворници от колониите в Курск, Брянск и Рязан. Предполага се, че на тяхно място ще бъдат доведени украински военнопленици.

С вербовката се занимават служителите на Федералната служба за сигурност /ФСС/ и частната компания "Вагнер", прочула се с жестокостта си при военни операции в Африка. "Вагнер" е собственост на един от близките приятели на руския президент Владимир Путин - олигарха Евгений Пригожин. "Днес на вертолет долетя лично Пригожин и започна агитация. Накрая около 150 от 800 затворници попълниха анкета, че искат да отидат на фронта. Обещават им, че след няколко дни ще ги подложат на проверка с полиграф и след това - веднага в Украйна", разказва затворник, излежаващ присъда в колония за бивши военни, полицаи и прокурори пред правозащитния проект Gulagu.net.

Изданието "Важни истории" съобщи, че вербовчици са ходили и в Изправителната колония-6 в Обухово, където са предлагали договори за половин година с частната военна компания "Вагнер". Роднина на един от затворниците разкрил, че на всеки са обещавали 200 000 рубли /3370 евро/ и освобождаване от наказание. "На затворниците се обяснява, че нацистите в Украйна са много добре подготвени и е трудно да бъдат открити. Затворниците ще бъдат в авангарда и не всички ще се върнат. Отначало казвали, че ще се върнат около 20%, после признали, че почти никой няма шанс.

Който оцелее, ще получава по 200 000 рубли на месец, 300 000 рубли при тежко раняване и амнистия. А семейството на всеки загинал ще вземе 5 млн. рубли /84236 евро/. Всичко е било устно, нищо - черно на бяло", разказва той пред "Важни истории".

Далите съгласие веднага се изпращат на детектор на лъжата. "Питаха ме дали бих избягал в Украйна, ако имам възможност, как се отнасям към руските власти, към президента Путин", разказва Павел, който накрая все пак се отказва.

Осъдените пишат заявления, че са готови доброволно да се включат в "спецоперацията". Посочват и лице, което ще получава парите - възнаграждението или обезщетението. Някои затворници са карани да запишат съгласието и на видео.

Най-много се търсят затворниците с боен опит. Но тъй като те не са достатъчно, "новобранците" минават двуседмична подготовка - обикновено в колония с по-лек режим.

Според Олга Романова най-често желание да отидат на фронта изразяват осъдените за обир, въоръжен обир, множество кражби, продажба на наркотици и нанасяне на тежки телесни повреди. Осъдените за убийства, педофилия и изнасилвания не са желани.

Според британското разузнаване и Американския институт за изучаване на войната набирането на доброволци сред затворниците е сигурен знак, че

руската армия изпитва трудности с попълването на личния състав.

Украинското разузнаване твърди, че Русия планира да наеме от колониите около 10 000 души, като голяма част от тях ще бъдат прехвърлени в района на Изюм, Славянск и Бахмут, където в момента се водят тежки сражения с много жертви.

По данни на правозащитни организации вербовчиците вече са посетили колониите в над 15 руски региона. Пресслужбите на колониите обаче опровергават всички подобни съобщения, а ръководството на затворите уверява роднините, че това са само слухове.

В същото време в руската армия се отнасят сурово към военнослужещите, които не желаят повече да воюват в Украйна. Край град Брянка, в Луганска област, която се контролира от руските военни, под стража са задържани няколкостотин желаещи да се уволнят от армията.
Според "Верстка" там са поне 234 военнослужещи.

Майките на двама от военнослужещите - Артьом Горшенин и Никита Лазарев от базираната в Абхазия инженерно-сапьорска рота, разказаха пред журналисти, че след като началството отказало да приеме рапортите за уволнение, група военнослужещи, воювали три месеца и половина, са напуснали позициите в Херсонска област и самостоятелно се добрали до комендатурата в Крим. Там им обещали, че ще ги изпратят през Ростовска област в Абхазия, където ще могат да прекратят договорите си. Но всъщност от Ростовска област ги изпратили в Брянка.

"Първоначално ги държали в сградата на училището, където имало над 160 души, а после ги разделили на групи от по 20 души и ги заключили в мазето", разказва майката на Артьом Горшенин. Охранявали ги "музиканти" - вероятно става дума за наемниците на "Вагнер". "Спим на носилки, нямаме електричество, храна - също. Казаха ни, че никога няма да се върнем у дома. Първо арест, после - съд", написал на майка си Артьом, който успял да скрие един от телефоните си.

Бащата на друг 23-годишен военнослужещ разказва, че неговият син воюва в Украйна от края на март, но в началото на юли написал рапорт за уволнение и се оказал в мазето в Брянка. "Дали са им избор - от мазето могат да излязат, като се върнат в своята част и продължат да воюват, или като бъдат прехвърлени в друга част на фронта", разказва той.

В Брянка се намират и 20 военнослужещи от 11 десантно-щурмова бригада от Бурятия, които също са написали рапорти за уволнения. Нито един от рапортите обаче не е бил разгледан. (linЖурналисти успяха да говорят и няколВоеннослужещи, чиито снимки бяха сложени на "таблото на позоравъв войстова част 74814 в Будьоновск, където се базира 205 мотострелкова бригада. 25-годишен ефрейтор разказва, че е служил в частта две години и половина и точно преди войната му се родило второ дете. Обещали да му дадат отпуск, но вместо това на 26 февруари го пратили на фронта. Там прекарал два месеца, през които "нито веднъж не съм се къпал". "Техниката аварираше на всеки 5-10 км и ние просто я изоставяхме. Заповедите бяха грешни - къде отиваме, защо, каква е задачата? Изобщо не беше ясно", разказва той. Написал рапорт за уволнение и заедно с няколко свои колеги се отравили към Русия. Изминали 220 км за едно денонощие. "Да ми окачват снимката където искат. Все ми е тая. Върнах се заради семейството си", казва той.

Военнослужещ разказва, че е решил да се уволни, защото искал да живее. "Въобще не ни казваха нищо. Излъгаха ни, че отиваме на учения. Нямахме нищо - ни бронежилетки, ни каски, ни храна, ни вода", обяснява той. На въпрос как тогава са се прехранвали, той отговаря: "Честно ли? Всеки сам се оправяше".

Не е известно колко руски военнослужещи са се отказали от участие във войната. За 1559 случая са писали медии, още 234 души са под стража в Луганска област. Според правозащитните организации обаче вероятно става дума за хиляди, дори десетки хиляди./Сега

 

 


Анкета

Кой, според вас, ще спечели изборите на 2 октомври?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29