Икономика

50 млн. тона зърно може да достигнат до световните пазари до края на годината

  27.07.2022 12:13  
50 млн. тона зърно може да достигнат до световните пазари до края на годината

До 50 милиона тона зърно от Украйна и Русия ще могат да достигнат световните пазари до края на годината чрез Съвместния координационен център в Истанбул, заяви турският президентски говорител, Ибрахим Калън, в интервю за Блумбърг.

По думите на Калън доставките може да започнат до две седмици и макар че споразумението е подписано за срок от четири месеца, продължителността му би могла да бъде удължена, съобщи БТА.

Според изчисленията, представени от говорителя, между 40 и 50 тона зърно, от които 20-25 млн. тона, съхранявани на склад в Украйна, и 25-30 млн. тона в Русия, може да бъдат превозени до края на годината.

"Нашето очакване е всички страни да останат напълно обвързани с условията на споразумението. До две седмици очакваме да потеглят първите кораби. Това е свързано донякъде с готовността на страните", каза Калън.

С посредничеството на Турция и ООН Киев и Москва подписаха на 22 юли споразумение в Истанбул за възобновяване на доставките на зърно през Черно море, което ще облекчи международната продоволствена криза. Сделката предвижда установяването на съвместен координационен център в Истанбул, който ще извършва инспекции на входовете и изходите на пристанищата и ще гарантира сигурността на маршрутите.

 


Анкета

Кой, според вас, ще спечели изборите на 2 октомври?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29