Анализи

Новият шеф на НАП има в досието си незаконен арест за данъчно престъпление

  05.08.2022 12:45  
Новият шеф на НАП има в досието си незаконен арест за данъчно престъпление
  google

Служебното правителство на Румен Радев продължава да подменя знакови кадри на предишните управляващи. Ден след уволнението на почти всички областни управители бе сменен и шефът на Националната агенция по приходите Румен Спецов.

Рокадата може да се определи като очаквана, защото прокуратурата съобщи, че е започнала разследване за данъчни престъпления по случая с бившата фирма на Спецов “Грайнекс трейдър“. Странното обаче е, че за нов началник на НАП е назначен доскорошният шеф на фонд „Земеделие“ Борис Михайлов, който има в досието си арест и дело за участие в схема за източване на ДДС.

Смяната на Спецов е мотивирана с представените объркващи данни за прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г.

През март прогнозата на НАП е за значително неизпълнение на  приходите от данъци спрямо разчетените в държавния бюджет. През юни агенцията вече очаква преизпълнение. Обективните данни сочат, че високата инфлация заради поскъпналите енергийни суровини след началото на война в Украйна, водят до значителен ръст на приходите от ДДС.

Новият шеф на данъчните Борис Михайлов е бил началник на Държавен фонд “Земеделие“ по време на двете служебни правителства на Стефан Янев, преди да бъде освободен през март т.г.

Представената от правителството официална биография сочи, че Михайлов е бил ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото.

Той има 10-годишен опит като адвокат по данъчно и наказателно право.

През юни миналата година ГЕРБ разкри, че същият този Борис Михайлов е бил арестуван и разследван  преди 18 години за данъчни измами. През 2004 година тогавашният главен прокурор Никола Филчев съобщава за акция срещу източването на ДДС за над 10 милиона лева. Арестувани са петима души, в това число двама данъчни служители. Единият от тях е Борис Михайлов от данъчно подразделение „Овча Купел“.

Накрая наказателното дело срещу него е прекратено през 2008 година, а арестуваният служител успява да осъди прокуратурата за незаконно обвинение.

Самият той обяснява, че се е опитвал да се бори с корупцията в данъчната служба и това е причината за неговия арест. Атаката на ГЕРБ Михайлов определя като целенасочен удар срещу неговата репутация.


Анкета

Кой, според вас, ще спечели изборите на 2 октомври?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29