Свят

Гутериш настоява международни експерти да получат достъп до Запорожката АЕЦ

  08.08.2022 10:38  
Гутериш настоява международни експерти да получат достъп до Запорожката АЕЦ

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова международните инспектори да получат достъп до атомната електроцентрала в Запорожие, след като Украйна и Русия си размениха обвинения за обстрел на най-голямата атомна централа в Европа през уикенда, съобщава агенция Ройтерс.
"Всяка атака срещу атомна електроцентрала е самоубийство", каза Гутериш на пресконференция в Япония, където присъства на възпоменателна церемония за мир в Хирошима в събота, за да отбележи 77-ата годишнина от първата атомна бомбардировка в света.

Украйна съобщи, че подновеният руски обстрел в събота е повредил три сензора за радиация и е ранил работник в електроцентралата в Запорожие, второто попадение на обекта в последователни дни.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в провеждането на "ядрен терор", който изисква нови международни санкции, този път срещу ядрената индустрия на Москва.

"Няма нация в света, която да се чувства в безопасност, когато терористична държава стреля по ядрената централа", каза Зеленски в телевизионно обръщение в неделя.

Руските войски превзеха АЕЦ-а в Югоизточна Украйна в началото на март, но той все още се управлява от украински техници.

Гутериш заяви, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) има нужда от достъп до централата. "Ние напълно подкрепяме МААЕ във всичките ѝ усилия за създаване на условия за стабилизиране на централата", каза Гутериш.

Припомняме, че Шефът на МААЕ Рафаел Мариано Гроси алармира,че последната атака "подчертава много реалния риск от ядрен холокост" и че централата е в критична ситуация.


Анкета

Кой, според вас, ще спечели изборите на 2 октомври?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29