Еко

Продължава гасенето на големия горски пожар край Панагюрище

  09.08.2022 10:08  
Продължава гасенето на големия горски пожар край Панагюрище

До късно снощи продължи гасенето на пожара в горския масив между панагюрските села Левски и Елщица. През цялата нощ над 40 пожарникари и два екипа от лесничейските дружества бяха на терен. На помощ пристигнаха и екипи от Пловдив. Панагюрище е в частично бедствено положение. Тази сутрин се очаква в гасенето да се включат два военни хеликоптера: Пожарът обхвана над 2 хиляди декара смесени гори, засегнати са и земеделски площи, но няма пострадали хора и сгради.

До късно снощи бяха прокарвани 10 метрови просеки, за да се спре пътят на огъня, но опасността от разпространяването му все още не е преминала, каза кметът на Панагюрище Никола Белишки.

"Имайки предвид, че често огънят става и върхущ и прехвърля на големи разстояния, и ако вятърът действа в същата посока, не можем да кажем на този етап, че сме гарантирали 100% разпространението на огъня".

Очаква се след малко на терен на пристигнат два хеликоптера от авиобаза "Крумово". Мобилизиран  е целият наличен състав на областната противопожарна служба, екипи на горските  стопанства и десетки доброволци. На терен е вече и оперативният щаб, който ще ръководи днешните гасителни действие по въздух и суша.  Областният управител Трендафил Величков сподели за предаването "Преди всички" по "Хоризонт":

 "Остава усложнена обстановката. Очакват се всеки момент двата хеликоптера. Продължават да се правят просеки и продължаваме да овладяваме огъня. Надяваме се да няма вятър, който вчера ни изигра лоша шега". Величков изрази надежда по-късно през деня да има добри новини.

Мирослав Стоянов, говорител на МВР Пазарджик допълни:

"На място има пожарникари от Панагюрище, Пазарджик, Белово, Септември, Пещера, Велинград, подпомогнати от екипи от Пловдив и Пирдоп. В гасенето участват лесничеи от горските стопанства в региона с високопроходими джипове, доброволци. За изграждане на просеки е изпратена тежка верижна машина от Асарел Медет. Осъществява се взаимодействие с кметовете и областната администрация. Всеки момент се очаква в гасенето да се включат два вертолета от Авиобаза Крумово. Няма данни за пострадали хора или засегнати къщи в зоната на пожара. Работата по неговото локализиране продължава активно. Екипи на полицейското управление в Панагюрище оказват съдействие на гражданите".


Анкета

Притеснявате ли се от идващата зима?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29