Икономика

Цената на газа за август: КЕВР обсъди скок с 60%

  09.08.2022 15:00  
Цената на газа за август: КЕВР обсъди скок с 60%

Интерконекторът с Гърция може да не заработи през октомври. Това обясни председателят на „Булгаргаз” по време на днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, предава Нова телевизия.

В регулатора обсъдиха поисканото от „Булгаргаз” увеличение на цената на природния газ за август. Предложението е за скок в цената на синьото гориво с рекордните 60% или с 298 лв. за мегаватчаст.

От „Булгаргаз” признаха, че след спирането на доставките от „Газпром” успяват да осигурят доставките за следващия месец в последния момент. Заради това и не могат да изпращат прогнозна цена, каквото задължение имат по закон. Въпреки това от дружеството са оптимисти, че газ ще има и няма да има студена зима. Но не се знае на каква цена ще е синьото гориво.

„Както до момента „Булгаргаз” е осигурявал газ, аз си мисля, че така и за октомври, ноември и декември ще осигури от алтернативни източници. Можем да го направим. Въпросът е, знаете много добре, че положението с газа е политическо”, каза изпълнителният директор на дружеството Людмил Йоцов.

КЕВР отправиха критики към ръководството на „Булгаргаз”, че още пролетта, когато спряха доставките на газ от Русия, не се е реагирало достатъчно бързо.

„Считам, че през месец април, в рамките на тези 27 дни, позицията на „Булгаргаз” беше пасивна. От вас разбирам и мисля, че е така, че вие сте очаквали, че на високо правителствено ниво ще се договори всъщност доставките да не бъдат спирани за България, но аз пак казвам - трябваше да предприемете някакви действия още в началото на месец април”, упрекна „Булгаргаз” председателят на КЕВР Иван Иванов.

Людмил Йоцов отговори: „Като знаете характера на доставчика „Газпром” - ами в интерес на истината си мислехме, че това е шега. „Булгаргаз” има договори до края на годината, които са валидни”.

Проблемът с цената може да се задълбочи и при забавяне на интерконектора с Гърция. Възможно е дори при всички изпълнени процедури закъснение да дойде от Азербайджан. Обсъжданият договор за дългосрочни доставки на втечнен газ също има много въпросителни. Оказва се, че газ по него може да започне да идва най-рано след 5 години.

С коя компания се водят разговори, не стана ясно.


Анкета

Притеснявате ли се от идващата зима?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29