Анализи

Искал ли е зам. министър от служебното правителство комисионни от пътностроителни фирми

  11.08.2022 17:56  
Искал ли е зам. министър от служебното правителство комисионни от пътностроителни фирми

В началото на миналата година, в Германия двама политици подадоха оставки, след като бяха уличени, че са получили 6-цифрени комисионни за сделки с доставка на медицински маски.   Единият от тях – депутатът от ХДС Николас Льобел, дори напусна партията заради скандала.

В България обаче, такова нещо няма как да се случи и нямаме предвид комисионните, а оставките.
У нас, хора, участващи във властта и незаконно искащи комисионни от фирми и физически лица, понякога просто биват  тихо отстранявани от поста, който заемат, а след като мине известно време получават друг висок пост, или пък същия, от който са отстранени. За оставки и признаване на вина и дума не може да става, защото в България, такива хора обикновено се ползват с протекциите на някой по-високопоставен, който им осигурява „чадър“.

Подобна е и днешната ни история, която разказва за един заместник министър, за който е получен сигнал, че си е поискал шестцифрена комисионна от фирма, извършила пътностроителни дейности и имаща да получава плащане от държавата. Условието да го получи безпроблемно обаче, оказва се не е свършената работа, а 10 % комисионна към държавен служител, извън всички законови норми.

Случаят е от есента на миналата година и стига до министър, главен секратар на Президентството, както и до самия президент на Република България, което води до освобождаването на зам. министъра тихо, без много шум и без обществото да разбере какво се случва. И това щеше да си остане така, ако същия човек не бе назначен на същия пост, само 9 месеца по-късно.

Пътностроителна фирма, извършила ремонтни дейности по пътища в община Кърджали, по Оперативна програма Регионално развитие,  на която държавата дължи плащане от около 2 млн.лв. получава предложение – срещу комисионна от 10 % да си получат плащането безпроблемно и бързо – според нашият източник, именно Захари Христов е автор на въпросното предложение. Строителите обаче отказват и вместо това,  запознават служебният министър тогава Виолета Комитова с офертата,  получена от нейния заместник.

Тя от своя страна  го свежда до знанието главния секретар на президента Радев тогава- Димитър Стоянов  и той приема собствениците на среща в президентството.  Шокиран от инормацията, която получава Стоянов води представителите на фирмата при президента  Радев,  който също е потресен от чутото и е категоричен,  че подобни действия са недопустими. Два дни по-късно,  Захари Христов е освободен от поста, от служебния тогава премиер Стефан Янев.

Изненадващо за всички, на  4-ти август 2022 година,  в новия състав на настоящото служебно правителство,  назначено от Радев,  на поста зам.министър в МРРБ отново попада Христов, по думите на бившият вече директор дирекция „Държавна собственост “  Тодор Стоянов,  това става,  благодарение на протекциите на Николай Копринков, който е съветник на Румен Радев.

В отговор на участието му в разкриване на порочните опити за изнудване на фирми, Тодор Стоянов е освободен от поста директор дирекция Държавна собственост,  след 20 години  служба с мотив, че не отговаря на изискванията. Това става, само ден след връщането на Захари Христов в МРРБ. Формалната причина е, че за длъжността му се изисква достъп до класифицирана информация, какъвто му е отказан,  при поредна проверка в края на миналата година.

Историята с достъпа на Стоянов до класифицирана информация обаче, е не по-малко интересна. През последните 15 години, той е имал такъв достъп, а проверките, които се правят на 5 години  за подновяването му са минавали безпроблемно. Четвъртата проверка, която съвпада с периода на разплитане на историята с исканата комисинна обаче, се оказва неуспешна и ДАНС отказват да му дадат достъп. Веднага след отказа, който Стоянов обжалва е изваден от списъка с длъжностите, които се нуждаят от такъв достъп и той продължава да работи безпроблемно в министерството. Всичко се променя, ден след връщането на Христов в МРРБ, оказва се, че без да разбере Стоянов отново е вкаран в списъка от длъжности, които се нуждаят от достъп до класифицирана информация и е освободен, на основание, че той не разполага с такъв. Нашата проверка показа, че в подобни случаи, първо се дава възможност на въпросния служител да кандидатства за достъп, или се преназначава времнно на друга длъжност, такива възможности обаче, Тодор Стоянов не е получил и директно е освободен. Както самият той предполага, вероятно заради участието му в срещите, довели до изобличаването на Захари Христов, както  и противопоставянето му на опитите на Николай Копринков, да кадрува в ресорите на МРРБ.

За регулярни опити за кадруване на Копринков, разказва Тодор Стоянов, който твърди, че е ставал свидетел на случаи, в които първият носи папки със CV-та на различни хора за назначаване, по време на първото и второто служебно правителство на Радев.  Стоянов разказва и за опити от страна на Копринов да повлияе на Виолета Комитова, за да бъде уволнен самият той, които се оказали неуспешни, за това и предполага, че към сегашното му освобождаване имат отношение, както З. Христов, така и Н. Копринков.

Направихме няколко опита, да се свържем със Захари Христов, за да му дадем възможност да коментира изнесената от Тодор Стоянов инфомация, но към момента на публикуване на материала, те са неуспешни.

Отговори на изпратените от нас въпроси, не получихме и от Президентството на Република България.

Надяваме се, че всички замесени в тази история страни, ще дадат отговори, макар и на по-късен етап, защото тя е показателна за пропитата с корупция система, която всички твърдят, че искат да променят.

Източник: blagoevgrad-news.com


Анкета

Притеснявате ли се от идващата зима?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29