Свят

Рекордно много пожари в Югозападна Европа през 2022 г. и високи нива на въглеродно замърсяване

  14.08.2022 11:41  
Рекордно много пожари в Югозападна Европа през 2022 г. и високи нива на въглеродно замърсяване

Пожарите, които изпепелиха десетки хиляди декари гори във Франция, Испания и Португалия, превърнаха 2022 г. в рекордна година по брой горски пожари в Югозападна Европа, съобщи службата за сателитно наблюдение на ЕС.

На фона на продължителната гореща вълна, която доведе до регистриране на множество температурни рекорди, Службата за наблюдение на атмосферата на Коперник (CAMS) заяви, че през последните три месеца Франция е достигнала най-високите нива на въглеродно замърсяване от горски пожари изобщо откакто се води статистика от 2003 г.

На второ място след Франция се нарежда Испания, която регистрира най-високите си въглеродни емисии от горски пожари миналия месец.

По данни на Службата дневната обща радиационна мощност на огъня - мярка за интензивността на пожарите - във Франция, Испания и Португалия през юли и август, е била "значително по-висока" от средната.

Експертите от Службата предупреждават, че голяма част от Западна Европа сега е в „изключителна опасност от пожари“, като някои райони са критични, предаде АФП.

„Ние наблюдаваме увеличаване на броя на пожарите и произтичащото от тях замърсяване на въздуха, след като глобалното затопляне причини мащабни пожари в югозападна Франция и Иберийския полуостров“, каза Марк Парингтън, старши учен в CAMS.

CAMS публикува сателитни изображения, показващи облак дим от огромния пожар в югозападна Франция, който се издига на стотици километри над Атлантика.

Франция получи международна помощ в борбата с последния пожар в страната, който обхвана площ от 40 километра, и който принуди около 10 000 души да напуснат домовете си, под формата на 361 пожарникари от съседните й страни, сред които Германия, Полша, Австрия и Румъния.

В световен мащаб 2022 г. е четвъртата най-замърсена с въглерод от пожари година. Според учените горещите вълни над Западна Европа вече са значително по-вероятни заради причинените от човека промени в климата.


Анкета

Притеснявате ли се от идващата зима?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29