Новини Свят

Кой е Чарлз: най-възрастният крал на Великобритания

  09.09.2022 08:30  
Кой е Чарлз: най-възрастният крал на Великобритания

Кралицата е мъртва, да живее кралят - след 73 години като Принц Уелски, Чарлз вече е крал и ще управлява с името Крал Чарлз Трети. Той ще бъде най-възрастният монарх, възкачил се на трона. Непосилно би било той да замести майка си, превела народа си през безпрецедентни исторически събития. Но кралското семейство преживя многобройни трусове в последния век, включително абдикацията на пра-чичо му Едуард, която прати на трона Елизабет.

И макар да не липсват коментари, че Чарлз е стар, а синът му Уилям далеч по-харесван, не може да става и дума той да се оттегли в негова полза. А и кралят е свикнал да се изправя пред обществено неодобрение. Първото дете на кралица Елизабет Втора и принц Филип, той е плахо и притеснително момче, често потискано от високите изисквания на семейството си и от строгите пансиони, в които бил обучаван и, по негови собствени думи, тормозен от съучениците си.

След бурен за времето си ергенски живот, на 32 години Чарлз се жени за лейди Даяна Спенсър и злополучният им брак ще хвърля сянка над кралското семейство дори след края си и след смъртта на бившата му съпруга през 1997 г.
С търпение и достойнство втората му съпруга, Камила, връзката с която бе една от причините за провала на първия му брак, успя да поправи имиджа си. В крайна сметка кралица Елизабет одобри брака им и общественото недоволство срещу принцесата консорт поутихна с годините.

Но лошата връзка на Чарлз с медиите остана. "Не ме бива да се държа като циркова маймунка. Държа на личния си живот. Не съм готов да изляза на сцената, когато ме повикат", казва той през 1994 г.

През 2005 г. той е дочут да нарича журналистите "проклетници" и да коментира за кралския кореспондент на Би Би Си "Не мога да го понасям, ужасен е". Опитите му да промотира органичните храни и грижите му за кралските градини накараха някои критични медии да го описват като чудак, който би предпочел да е фермер, вместо крал.

Критиците му го смятат за слаб, суетен и достоен за присмех заради интересите му към природата и архитектурата. Междувременно обаче Чарлз изпълнява с достойнство и доза пиперлив британски хумор задълженията си като Принц Уелски. А това да открие собствения си път не е било никак лесно - по конституция няма описание на тази роля, така че той на практика прокарва свой собствен път през десетилетията, в които я заема.

"Няма как да спечелиш - ако нищо не правиш, ще те критикуват. Ако направиш нещо и не успееш, също ще те критикуват", коментира преди време той в документален филм.

Биографът му Тим Бауър отбелязва, че принцът страстно вярва в каузите си, но е инат и трудно приема критика. "Той се стреми да върши добро, но не разбира, че последствията от действията му вредят много", казва Бауър, цитиран от "Ройтерс".

Одобряващите го смятат, че работата му в защита на околната среда е незаслужено пренебрегвана. Те сочат още, че неговата благотворителна организация "Тръста на принца" е съдействала на над един милион безработни млади хора в неравностойно положение за последните петдесет години.

Ролята му действително е трудна - ако заеме позиция по социални въпроси, може да го обвинят в намеса в политиката; ако си мълчи, изглежда като разглезен принц. В частни разговори с политици той оставя впечатлението, че основната му грижа са най-вече младите хора в неравностойно положение. Част от това е интересът му и към борбата с климатичните промени, защото те ще засегнат предимно следващите поколения.

През 70-те той започва да финансира обществени инициативи, а при нарастващата безработица Тръстът му помага на младежи да започнат свои бизнеси. "Бих бил сляп идиот, ако не бях обърнал внимание", ще каже по-късно Чарлз. Лични негови сътрудници казват, че чувството му за хумор е "убийствено", но и също така, че е избухлив. Не държи на лукса, макар да се стреми да покаже кралско поведение, когато е необходимо. Най-близките му сътрудници го описват като мил и трудолюбив и дори хората, които не го харесват, признават колко е отдаден на работата.

"Когато бяхме малки, му пращаха цели торби с документи в офиса. Едва успявахме да стигнем до бюрото, за да му кажем "Лека нощ", спомня си синът му, принц Уилям в документален филм, посветен на 70-годишнината на Чарлз.


Анкета

Доволни ли сте от изборните резултати?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22