Новини

България отбелязва 114 г. независимост

  22.09.2022 09:31  
България отбелязва 114 г. независимост

Велико Търново днес е център на тържествата за 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата "Свети 40 мъченици", а след това е обявена и в крепостта Царевец. В честванията в старопрестолния град тази сутрин ще се включи вицепрезидентът Илияна Йотова, а вечерта в тържествената проверка заря ще участва служебният премиер Гълъб Донев.  

Празничните прояви започват с тържествена литургия в църквата "Св. 40 мъченици". Независимостта е огромен и значим празник, защото България запазва достойнството си, посочи великотърновският митрополит Григорий: 

"Всички българи да внимават как пазят независимостта, защото това е най-ценното ни съкровище, защото всеки ден тази независимост трябва да се отстоява".  

В крепостта Царевец от 10.30 часа е военния ритуал по издигане на националния флаг, който Българското национално радио ще излъчи пряко. 

Празнично шествие, водено от военни оркестри, ще измине пътя от Царевец до паметника Майка България.  

Историци, политици, конституционалисти и експерти по недвижимото културно наследство се събират за конференцията "Велико Търново – историческа и духовна столица на България – правно положение и перспективи". Целта на дискусията е да се обсъди статутът, който Велико Търново получи от парламента през 2019 година, посочи заместник-кметът Нейко Генчев: 

"Да се види какво е съществуващото положение, какво може да се направи при съществуващото законодателство и какви са евентуалните решения и евентуалните пречки". 

Кулминацията на честванията за 114-ата годишната от обявяването на Независимостта на България е тази вечер с тържествена проверка заря на площад "Цар Асен Първи" от 19.30 часа, която Българското национално радио ще предаде пряко. Тържествени церемонни по повод Деня на независимостта ще има в цялата страна. В Пловдив, Русe, Враца, Ямбол и други градове от страната с военни ритуали ще бъде издигнат националния флаг и ще бъдат отслужени молебени за благоденствие.

В Пловдив празникът ще бъде отбелязан с тържествена церемония на площад "22 септември". Преди това от Сдружение „Център Петко Каравелов“ канят пловдивчани да присъстват на молебена за здраве и благополучие на целия български народ в църквата "Св. Неделя". Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметната плоча на Александър Малинов. 

Обявяването на Независимостта на страната ни тържествено ще бъде отбелязана и в Ямбол. Официалната програма включва военен ритуал, тематични документални изложби и велопоход до Археологическия резерват "Кабиле".

С изпълнения на градския духов оркестър и отслужването на благодарствен молебен, в който ще вземат участие и представителни военни роти от Ямболския гарнизон, ще започне празничният ден.  

Велопоходът под мотото "Независимост" ще стартира в 11:00 часа от площада пред сградата на общината. Финалната точка на колоездачите е Археологическият резерват "Тракийски и античен град Кабиле". 

Културно-информационният център "Безистена" ще представи две гостуващи изложби с материали от фондовете на Централен държавен архив, озаглавени "Българската независимост" и "Епохата на Фердинанд І". 

Ден на отворени врати е обявен в Регионалния исторически музей, както и в общинския Музей на бойната слава.

С традиционен официален ритуал ще бъде отбелязана 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България в Плевен. Ритуалът започва в 11.00 часа пред паметната плоча срещу входа на ДКТ "Иван Радоев" на площад "Стефан Стамболов". Слово ще произнесе кметът на Община Плевен Георг Спартански. 

Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. В празника с изпълнения ще се включат Общинският хор "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева и Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков.

Настроенията на българите за днешния ден събра кореспондентката ни във Враца Ива Антонова:

- На световната карта се появяваме след 22-ри септември. Това дали в нашите глави и нашата психика е зависима или независима, е отделен въпрос, но ние сме независима държава от тази дата.

- Изпълва ме абсолютно с радост, с гордост, смесени чувства. Малко чувство на тъга по простата причина, че сме една малка държава, а една малка държава винаги е зависима от някого, но това не пречи да се борим за нашата си независимост, поне да се опитаме да я имаме.

- Това е сред най-значимите празници в страната и за това е важно на този ден да сме заедно, да имаме желание да сме заедно, защото желанието ни все повече намалява.

- Винаги гордо знамето на независимостта. България е била и в много по-тежки времена от тези, но народът ни е умен, народът ни е мъдър и винаги е излизал от тежките ситуации.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14