Новини Свят

Парламентарни избори в Италия, крайната десница води в проучванията

  25.09.2022 09:45  
Парламентарни избори в Италия, крайната десница води в проучванията

В Италия днес се провеждат парламентарни избори. Около 50 милиона италианци ще могат да гласуват от 7 до 23 часа местно време, когато ще приключи изборният ден. Датата 25-и септември тази година е историческа, защото за първи път парламентарен вот се провежда през есента и пълнолетните могат да  гласуват не само за Камарата на депутатите, но и за Сената. 

Поправките в изборния закон обединяващ мажоритарната и пропорционална система, намалиха и броя на членовете в парламента от 940 на 600. В законодателния орган могат да влязат партиите получили минимум 3% от гласовете, а за коалициите прагът е 10 на сто.

Гласуването е с две бюлетини: жълта за Сената, розова за Камарата на депутатите. Избира се партия, коалиция или кандидат, които да са от общ политически полюс. В деня на вота са забранени изказвания, коментари  и информация за екзитпол. Разрешени са след приключването му. За нарушителите глобата е от 100 до 1000 евро. 

Пребиваващите в чужбина италианци вече гласуваха и преброяването на гласовете им в Италия ще е паралелно с тези от страната. В проучваният преди вота води крайнодясната партия "Братя на Италия" с лидер Джордж Мелони. Социолозите прогнозират, че около 35% от избирателите няма да упражнят правото си на глас. Според анализаторите един на всеки десет италианци може да вземе решение в последните часове преди 23 часа местно време, когато ще приключи гласуването в 61 500 секции. 


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14