Икономика

Спас Русев купи Булсатком

  27.09.2022 13:22  
Спас Русев купи Булсатком

Спас Русев стана най-големият доставчик на телевизия у нас със сделка за над 120 млн. лв. Това се случи след като той придоби „Булсатком“, след като офертата му е била избрана от кредиторите на компанията, съобщава „Капитал“.

Сделката се проточи над година след оспорване от съоснователя на оператора и миноритарен акционер с около 20% Пламен Генчев. За финализирането на продажбата може косвено да се съди по вписвания в българския и британския търговски регистър.

Според източници от пазара цената е между 120 и 130 млн. евро. Промените в собствеността явно ще станат факт чрез смяна на сегашните кредитори на компанията с Русев.

Спас Русев е посочил пред „Капитал“, че ще развива „Булсатком“. Според източници на "Капитал" на финалната права до последно е имало още един кандидат - чешката инвестиционна група PPF, като офертата ѝ е била близка по стойност. Участието на собственика на "Йеттел България" и bTV беше логично, тъй като мобилният оператор е единственият от трите големи телекома, който не предлага телевизия.

Контролът над "Булсатком" опитваше да си върне и Пламен Генчев. Той оспорваше продажбата на оператора с довода, че кредиторите са пренебрегнали негова опция да е предпочитан купувач. Така той се опита да спре сделката с арбитражно дело в Лондон и поискана несъстоятелност в София, чрез която беше назначен временен синдик. Този ход обаче явно само е успял да отложи, но не и да блокира продажбата.

Сделката беше очаквана от доста време, след като преди години операторът започна да изпитва трудности с изплащането на дълговете, а кредиторите поеха контрола над компанията и започнаха финансово оздравяване.

Преди две години и половина беше назначен нов мениджмънт, воден от изпълнителния директор Станислав Георгиев, чиято основна цел беше да възстанови оперативно "Булсатком" и да спре изтичането на абонати с добавянето на нови услуги и по-силното преминаване към IPTV телевизия. С оздравяването акционерите имаха за цел да могат да излязат от инвестицията си след време.

Това не е първата инвестиция на Спас Русев в телеком компания. Той е основател на "Телелинк", беше акционер в албанския телеком ONE, както и в БТК.

Русев не е пожелал да разкрие финансовите параметри на сделката, като е заявил, че я финансира с лични средства и заеми от международни финансови институции. Той беше основен акционер в БТК (Vivacom) и я продаде с печалба, а неотдавна се оттегли и от надзорния съвет на телекома.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14