Анализи Новини

Апетитите за производство на зелен водород на Прокопиев включват в схемата и шефа на Агенцията за инвестиции

  30.09.2022 20:58  
 Апетитите за производство на зелен водород на Прокопиев включват в схемата и шефа на Агенцията за инвестиции

Изплашени от връщането на ГЕРБ във властта,  служители на Агенцията за инвестиции са изпратили сигнал за интересите на олигарха Иво Прокопиев в институцията, обясниха пред ПИК запознати. Те не искат да участват в узаконяването на схемата, маскирана като инвестиция от висок клас А и потърсиха публичност, за да не бъдат обвинени след 2-3 седмиции в съучастие.

Сигналът им разказва за схема за производство на зелен водород, в която Прокопиев замесва и председателя на агенцията Богдан Богданов. Той е назначен от "Продължаваме промяната" и изцяло съдейства на схемата за източване на държавни пари.
Става дума да спорен проект на фирма "София Хайдръджън" ЕАД. Проверка на ПИК по ЕИК в Търговския регистър показва, че фирмата с ЕИК 206419434 е регистрирана през 2021 г. и има за предмет „Производство, съхранение и търговия с промишлени газове, включително водород; проучване, проектиране, строителство и експлоатация на обекти за добиване на електрическа енергия от ВЕИ и производство на водород; изграждане, поддръжка и експлоатация на фотоволтаични (соларни) и вятърни централи и др. в сектора на зелената енергия и енергийната ефективност.
Едноличен собственик на капитала е Реналфа АД с ЕИК 204399851 със собственик според Търговския регистър Иво Георгиев Прокопиев.
Къде е схемата? Има три нарушения на закона!
„Фирмата София Хайдръджън ЕАД кандидатства пред Агенцията за инвестиции за издаване на сертификат за голям инвеститор – Клас А, защото планира да строи завод за зелен водород и фотоволтаична централа с мощност 60 MW за около 60 млн. лв.
1. Схема с енергията от ВЕИ е първото нарушение на закона. То е, че обектът трябва да бъде включен и в електропреносната мрежа на страната. Но като придобита от завода за зелен водород, енергията не може да бъде третирана като енергия от ВЕИ, защото това ще противоречи с изискванията по закон за производство на зелен водород.
2. Схема с терените е второто нарушение на закона. То е, че теренът е на територия от Натура 2000. Одобрение да се предостави на фирмата трябва да даде ОбС – Костинброд, защото е в землището на общината. ОбС гласува да се отдаде терена, но прокуратурата влиза на проверка как е дадено това разрешение и кой е гласувал за. На практика дружеството на Прокопиев ще придобие терена без търг.
3. Схема с насърчителните мерки, които държавата плаща на големи инвеститори е третото нарушение. Именно това е големият страх на служителите, защото е корупционна схема за източване на насърчителни мерки. Тя е, че фирмата въвлича Богданов да им издаде сертификат Клас А за голям инвеститор, но по закон, за фотоволтаици, насърчителни мерки по Закона за насърчителните мерки, не се полагат. Такава мярка е например фирмата да придобие терена без пари, понеже е голям инвеститор, както и други парични и непарачни облаги, които й се дават. Въпреки че е съвсем ясно, че т.нар. инвестиция за завод за зелен водород е замаскиран фотоволтаик, шефът на БАИ вече е подготвил документите да се подпише сертификат Клас А, алармират служители, принудени да участват с подписите си и ни съобщават, че самият Богданов е правил срещи с РИОСВ, за да не се изготвя ОВОС на проекта.
"Страх ни е, че после като стане ясно какво е правил нашият директор за фирмата на Прокопиев, ние ще бъдем потърпевшите, а не той, защото има политически връзки с Продължаваме промяната", казват хората, които не искат имената и позициите им да бъдат споменавани. Те много се страхуват и от това, че ако становището на Богданов се изпрати в Министерството на иновациите за разглеждане, вътрешният одит ще хване схемата и ще даде участниците на прокуратурата, а самите служители не са виновни за нея. Самият Богданов е назначен от предходния министър Даниел Лорер и целият процес се развива по негово време.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14