Свят

Лидерите на ЕС: Няма да признаем анексирането на части от Украйна

  01.10.2022 09:53  
Лидерите на ЕС: Няма да признаем анексирането на части от Украйна

Държавните  и правителствените ръководители на страните-членки на ЕС излязоха с обща позиция по повод анексирането на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област на Украйна от Русия. В позицията лидерите заявят, че не признават и никога няма да признаят незаконнитте референдуми, изфабрикувани от Русия. В позицията членовете на Европейския съвет призовават още всички държави и международни организации недвусмислено да отхвърлят незаконното анексиране. Ето пълната позиция на лидерите на ЕС, публикувана на сайта на българсксото външно министерство:

Категорично отхвърляме и недвусмислено осъждаме незаконното анексиране от Русия на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна. Като умишлено подкопава основания на правила международен ред и грубо нарушава основните права на Украйна на независимост, суверенитет и териториална цялост — основополагащи принципи, залегнали в Устава на ООН и международното право, Русия излага на риск световната сигурност.

Не признаваме и никога няма да признаем незаконните „референдуми“, които Русия изфабрикува като претекст за това продължаващо нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, нито техните фалшифицирани и незаконни резултати. Никога няма да признаем това незаконно анексиране. Тези решения са нищожни и не могат да породят абсолютно никакви правни последици. Крим, Херсон, Запорожието, Донецк и Луганск са Украйна. Призоваваме всички държави и международни организации недвусмислено да отхвърлят това незаконно анексиране.

С оглед на водената от Русия агресивна война, както и на най-скорошната ескалация на напрежението от страна на Москва, Европейският съюз решително подкрепя Украйна и нейния народ. Ние сме непоколебими в подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Украйна упражнява законното си право да се защитава срещу руската агресия, за да си възвърне пълния контрол над своята територия, и има право да освободи окупираните територии в рамките на международно признатите си граници. Ядрените заплахи на Кремъл, военната мобилизация и стратегията за невярно представяне на територията на Украйна като руска, както и твърденията, че войната вече може би се води на руска територия, няма да разклатят нашата решимост.

Ще затегнем ограничителните си мерки за противодействие на незаконните действия на Русия. Те ще увеличат още повече натиска върху Русия да прекрати агресивната си война.

Отново заявяваме, че Европейският съюз твърдо подкрепя Украйна и ще продължи да предоставя силна икономическа, военна, социална и финансова подкрепа на Украйна, докато това е необходимо.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14