Свят

Обявиха край на мобилизацията в Русия, Зеленски не вярва

  29.10.2022 09:19  
Обявиха край на мобилизацията в Русия, Зеленски не вярва

Частичната мобилизация в Русия приключи, това докладва руският министър на отбраната Сергей Шойгу на руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС. Украйна, от своя страна, изрази съмнение за случващото се.

"Поставената от вас задача от набиране на 300 000 души е изпълнена", каза министър Шойгу и добави, че не се планират никакви нови задачи.

Общо 82 000 мобилизирани са изпратени в зоната на конфликта, след като са минали обучение. От тях повече от 41 000 души вече се намират в състава на бойни подразделения, докладва още Шойгу. 218 000 души преминават обучение на полигони и в центрове на министерството на отбраната на Русия, добави той.

Министърът съобщи, че в рамките на частичната мобилизация на военна служба са били повикани повече от 27 000 предприемачи и повече от 1300 представители на държавни структури. Той добави, че 13 000 души са изявили желание да бъдат мобилизирани, без да им е била изпратена повиквателна, и са изпратени във въоръжените сили като доброволци. Средната възраст на мобилизираните е 35 години, каза Шойгу.

Участващите в бойни действия руски военнослужещи ще получат статут на ветерани и пакет от социални отстъпки, допълни министърът.

Путин изрази благодарност на всички мобилизирани, но предупреди, че на фронтовата линия трябва да се изпращат само добре подготвени войници.

Руският президент разпореди да се подобри обучението на мобилизираните резервисти и да има се осигурят цялата необходима екипировка и оборудване, посочва Асошиейтед прес.

Шойгу каза, че в бъдеще набирането на войници за изпращане в Украйна ще се базира на привличането на доброволци и професионални военнослужещи, вместо на мобилизация на резервисти, които в Русия наброяват няколко милиона души, предаде Ройтерс.

Путин обяви частична мобилизация на 300 000 резервисти на 21 септември след поредица от военни неуспехи, при които руските сили бяха изтласкани от източната Харковска област на Украйна и поставени под все по-голям натиск в южната Херсонска област.

След обявяването на мобилизацията стотици хиляди мъже, които можеше да бъдат засегнати от нея, напуснаха Русия и се насочиха към държави като Грузия, Армения и Казахстан, които не изискват визи за руснаците.

Над 2000 души бяха арестувани по време на протести срещу мобилизацията в цяла Русия. Надигна се обществено недоволство заради случаи на мобилизирани мъже със   здравословни проблеми или без никакъв военен опит.

Украинският президент Володимир Зеленски, обаче, изрази съмнения относно декларираното от Русия приключване на частичната мобилизация, като заяви, че слабите прояви на силите, подкрепящи Москва, означават, че може да са необходими още хора, предаде Ройтерс.

"Имаме информация, че врагът е приключил мобилизацията си, като че ли вече не му е необходимо да изпраща нови вълни руски граждани на фронта. Усещането ни на фронтовите линии е съвсем различно", каза Зеленски във видеообръщение.

"Въпреки че Русия се опитва да увеличи натиска върху позициите ни, като използва наборни войници, те са толкова зле подготвени и екипирани, толкова брутално използвани от командването си, че това позволява да предположим, че много скоро Русия може да се нуждае от нова вълна от хора, които да изпрати на война", каза Зеленски.


Анкета

Подкрепяте ли даването на оръжие на Украйна?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14