Автомобили Свят

В Турция започна серийното производство на турската народна кола

  31.10.2022 10:29  
В Турция започна серийното производство на турската народна кола
  google

Президентът Реджеп Тайип Ердоган присъства на церемонията по откриването, която се състоя в турския окръг Гемлик, провинция Бурса. Именно там стартира масовото производство на електрическите автомобили TOGG. Първият модел на турската „народна“ марка е електрически кросоувър от C-клас с мощност до 400 конски сили, представен през 2019 година.

В Турция започна серийното производство на "турската народна кола" - 2

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган участва в тържествената церемония по пускането на конвейера, по чиято инициатива преди няколко години стартира проект за разработване на национален турски електрически автомобил.

Прототипът на кросоувъра TOGG дебютира през 2019 г. Две години по-късно младата марка направи първата каросерия на сериен модел, а през лятото на 2022 г. започна пробно сглобяване на „търговски“ екземпляри. Както беше планирано, пълноценното серийно производство стартира преди началото на ноември.

В Турция започна серийното производство на "турската народна кола" - 3

 

Колко кросоувъра ще бъдат пуснати преди края на годината не е известно. Годишната квота е около 100 хиляди екземпляро, въпреки че заводът може да сглоби до 175 хиляди броя за една година.

SUV-то TOGG има междуосие от 2.8 метра и две модификации, които се различават по мощност на електрическия силов тракт и капацитет на батерията. Първата е оборудвана с един двигател на задната ос с мощност от 200 сили, ускорявайки модела от място до сто за 7.6 секунди. Без презареждане такъв кросоувър може да измине до 300 километра.

В Турция започна серийното производство на "турската народна кола" - 4

 

По-мощна версия получава двумоторна инсталация с мощност от 400 коня, намалявайки времето за ускорение до 100 километра в час до 4.8 секунди. Автономният пробег на тази разновидност „според паспорта“ е 500 километра, а батерията ще може да се зарежда до 80 процента за половин час. С течение на времето турците обещават да включат автопилот от трето ниво в списъка с оборудване.

Кросоувърите TOGG ще навлязат на пазара през 2023 г. През първата година и половина колата ще се продава само в Турция, като прогнозната цена е от около 43 000 евро. В обозримо бъдеще TOGG планира да се разшири в страните от ЕС , включително Германия, Франция и България.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14