Икономика

Ректорът Пламен Моллов: Трябва да учим студентите на критично мислене

  01.11.2022 12:10  
Ректорът Пламен Моллов: Трябва да учим студентите на критично мислене

Трябва да учим студентите на критично мислене, за да може те да управляват процесите и технологиите, които се развиват изключително бързо. Това обяви ректорът на Университета по хранителни технологии в Пловдив проф. Пламен Моллов по време на конференцията „Ученик на бъдещето“, организирана от телевизия Euronews Bulgaria. “Студентите трябва да могат да управляват технологиите, а не обратното“, коментира той. Затова висшето образование трябва да бъде модерно и съобразено със съвременните тенденции. Според проф. Моллов технологиите трябва да са в основата на реформата в средното и висшето образование. Но технологиите не трябва да дават алгоритъма, по който да живеем. 

Ректорът на УХТ отбеляза, че познава опита на европейски университети повече от 30 години, тъй като работи по различни международни програми. Той бе категоричен, че опитът на други страни не бива да се пренася механично, защото трябва да се отчитат специфичните национални особености. Според проф. Моллов реформата трябва да има една от двете цели – по-високо качество и по-ниска себестойност на обучението, т.е. трябва да доведе до реален, качествен резултат. В този смисъл е необходимо да се отчетат различни фактори. Европейският опит в това отношение е много ясен: един град-един университет.  

Партньорството във висшето образование е водещо за развитието на студентите. Затова Университетът по хранителни технологии в Пловдив, Медицинският и Аграрният университет в Пловдив създадоха консорциум PlovdivWineUni. Трите водещи висши училища се обединяват, за да гарантират обучение на световно ниво на студентите от новата магистърска програма “Technology of Wine and Wine-Based Beverages”, разработена под егидата на Международната организация по лозата и виното (OIV). 


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14