Свят

Ердоган обсъди по телефона с Путин износа на зърно от Украйна

  01.11.2022 18:28  
Ердоган обсъди по телефона с Путин износа на зърно от Украйна

Реджеп Ердоган проведе разговор с Владимир Путин за споразумението за износ на зърно от Украйна. Президентът на Турция каза след разговора по телефона, че е уверил руския си колега, че намирането на решение е възможно. Путин поискал пълно разследване на атаките с дронове срещу руски кораби в Севастопол.

По-рано в Русия Путин каза, че временно спира участието си в договорения механизъм за износ. Според Кремъл Украйна използва зърнения коридор, за да атакува корабите им в Черно море. Ердоган настоя, че компромис е възможен. Засега не е ясно дали корабите със зърно ще спрат. Русия отправи завоалирана заплаха, че плаването им е рисково. Но и днес от украинските пристанища тръгнаха кораби със зърно според правилата на договорката.

„Тези дронове, както подводни, така и по въздуха, бяха отчасти в коридора, по който се изнася зърното от Украйна. Те създадоха риск както за нашите кораби, така и за цивилните кораби, които возят товара. Ние сме поели ангажимент да осигурим безопасността, но ако Украйна удари корабите, обвиненията ще бъдат към нас”, каза руският държавен глава.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14