Свят

Откриха потенциално опасен за Земята астероид

  02.11.2022 12:07  
Откриха потенциално опасен за Земята астероид

Астрономи съобщиха, че са открили голям астероид с размери около 1,5 километра в близост до Земята, който при малшанс може да се сблъска с нея в далечното бъдеще и да причини опустошение на планетата, предаде Франс прес.

Повечето астероиди с такъв размер вече са открити, отбелязват учените. Този обаче досега се е спотайвал в слънчевите отблясъци, поради което е бил особено труден за откриване.

"Новооткритият астероид, наречен 2022 AP7, пресича пътя на Земята. Това го прави потенциално опасен", обяснява Скот Шепърд, астроном от научния институт "Карнеги". Въпреки това в момента астероидът не представлява заплаха за нашата планета, тъй като остава "много далече" от нея, докато пресича орбитата й, бърза да увери ученият.

Заплахата произтича от факта, че подобно на всеки астероид траекторията му бавно ще се променя поради гравитационните сили, упражнявани върху него, по-специално от планетите. Поради тази причина прогнозите са трудни в дългосрочен план.

"Това е най-големият потенциално опасен за Земята обект, открит през последните осем години", се посочва в в изявление на американската лаборатория NOIRLab, която управлява няколко обсерватории.

Този близкоземен обект обикаля около Слънцето за пет години. Понастоящем астероидът се намира на няколко милиона километра от Земята в най-близката си точка.

Рискът следователно остава твърде хипотетичен. Случай на сблъсък с астероид с такъв размер обаче би имал "опустошително въздействие върху живота, такъв, какъвто го познаваме", обяснява Шепърд. Изхвърленият в атмосферата прах ще блокира слънчевата светлина, охлаждайки планетата и причинявайки масово измиране.

Откритието е направено благодарение на телескопа "Виктор М. Бланко" в Чили и неговия инструмент DECam, първоначално разработен за изследване на тъмната материя.

Резултатите са публикувани в научното списание "Астрофизикъл джърнъл". Астрономите съобщават, че са открити още два астероида в тази трудна за наблюдение област, включително най-близкия известен астероид до Слънцето. Те не представляват риск за Земята.

В близост до Земята са каталогизирани около 30 000 астероида с различни размери. Те се наричат близкоземни обекти, чиято орбита пресича тази на нашата планета. Всяка година се откриват около 3000 нови.

Повечето еднокилометрови астероиди вече са открити. Според учените обаче са известни само 40 процента от 140-метровите и по-големи астероиди, способни да опустошат цял регион.

Много малко от известните астероиди се считат за потенциално опасни и нито един не представлява заплаха през следващите 100 години.

Според Скот Шепърд остават да бъдат открити между 20 и 50 близкоземни обекта. Повече от тях са в орбити, които ги правят трудни за откриване.
За да се подготви за евентуален лош сценарий, в края на септември НАСА осъществи успешно тестовата мисия ДАРТ за отклоняване на астероид от траекторията му.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14