Новини

Корнелия Нинова е над закона и отказва да изпълни решение на съда

  02.11.2022 15:10  
Корнелия Нинова е над закона и отказва да изпълни решение на съда

"Не знам дали това, което ще ви кажа, има връзка с вчерашната ни среща с главния прокурор Гешев, но само ще изложа факти. Днес сутринта в 7.30 в дома ми дойдоха двама униформени от "Съдебна охрана". "Съдебна охрана" по закон изпълнява принудително довеждане. Както знаете, прокуратурата се опитва да се намеси във вътрешнопартийните дела на БСП", обяви днес в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова. Припомняме, че в началото на октомври Корнелия Нинова разкри, че била извикана на разпит от прокуратурата по жалба на Добрев, свързана с това, че не бил допуснат на заседание на Националния съвет на партията. Тя атакува държавното обвинение, че поело в свои ръце „вътрешнопартийния преврат“ в социалистическата партия. Днес Нинова трябваше да се яви на разпит в прокуратурата, но това не се случи. Впоследствие Кирил Добрев не беше допуснат и до второ заседание на Националния съвет на БСП на 8 октомври заедно с Калоян Паргов, като той отново сезира компетентните органи. Според него контролната комисия на партията е направила „поредни нарушения на законите в страната и Устава на БСП“.

Тя припомни, че БСП са отказали да предадат документи от решение на партийните органи, както и да се явят на разпит, на който да дават обяснение как и защо сме гласували по време на Националния си съвет.

"Очевидно прокуратурата е задействала следващата стъпка - принудително довеждане", отбеляза Нинова. 

Тя отбеляза, че прокуратурата вече вика на разпит преброителите в Националния съвет. "Вече ме принуждават за пореден път аз да връчвам призовки на членове на БСП за разпит. Има текст в закона, който казва, че призоваването може да стане през работодател. Да обърна внимание, че председател на партията, не е работодател на членовете. Няма да изпълня и това указание да връчвам призовки на членове на Националния съвет, които трябва да обясняват защо Кирил Добрев не е допуснат до заседание на Националния съвет, на което между другото той присъстваше.

Лидерът на БСП подчерта, че са сезирали посланиците на европейските държави, инспектората на ВСС за действията на този прокурор. Тя изтъкна, че всички жалби, подадени от Кирил Добрев, на случаен принцип попадат в ръцете на един и същи прокурор. "Изводите оставам на  вас", каза Нинова и отказа да назове името на представителя на държавното обвинение. 

Тя обърна внимание, че вчера по време на срещата си с Гешев не е получила нито един смислен отговор на въпроса кои са политиците, получавали чували с пари от КТБ и дали ще има осъдителни присъди за строителството на водопровода в Перник и изхарчените пари за ремонт на язовири. 

"Няма да стане така. Преживели сме много опити за вътрешнопартийни преврати и този няма да им се получи. Няма по този начин да позволим да поставят БСП на колене по този въпрос. Ние сме свободни хора, нямаме зависимости от никого", подчерта още Нинова. 


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14