Новини

ДБ: Властите крият от хората сериозна авария във ВЕЦ Цанков камък

  03.11.2022 13:52  
ДБ: Властите крият от хората сериозна авария във ВЕЦ Цанков камък

Получихме информация, че във ВЕЦ "Цанков камък" в периода 13-15 октомври има настъпила сериозна авария, която е довела до преустановяването на централата. Това обяви на брифинг в парламента депутатът от "Демократична България" Йордан Иванов.

Парчета от бързо падащия савак са минали през тръбопровода и са спрели в една от машините, което е довело до авария и преустановяване на работата на "Цанков камък". Важно е да кажем, че тази централа е в средата на каскада Въча и се затруднява работата на ВЕЦ "Тешел" и ВЕЦ "Девин". Заедно с това напомняме, че на каскада Белмекен - Момина клисура има забавяне на съществуващата рехабилитация, заяви Иванов, цитиран от novini.bg.

Заедно с тази авария, която се крие от обществото, към момента в страната има неработещи държавни ВЕЦ-ове с мощност един блок на АЕЦ Козлодуй. Това е реален риск за енергийната сигурност на страната. Министерството на енергетиката крие тази информация, няма официални съобщения, въпросният случай не е потвърден. Затова призоваваме министърът на енергетиката да отговори защо се крие за тази авария, която е станала преди повече от 15 дни. Защо се прикрива тази авария като планов ремонт и има пълна забрана служители да мълчат и да не разкриват информация по темата? Какви са щетите по Цанков камък и кога централата ще бъде пусната в експлоатация, питат от ДБ.

През 2017 г. ние предупредихме, че има проблем с ПАВЕЦ "Чаира", който ще доведе до пълното преустановяване на дейност. Сега казваме, че със забавената рехабилитация по каскада Белмекен - Момина клисура ще се случи същото, подчерта Йордан Иванов.
В период, в който енергийната сигурност на страната трябва да бъдат основен приоритет проблемите, свързани с управлението на държавната енергетика, са изключително сериозни. Изключително важно е управлението на държавната енергетика да бъде компетентно, посочи зам.-председателят на ПГ на "Демократична България".

Атанас Атанасов настоя изпълнителната власт да даде публична информация за състоянието на всички съоръжения в българската енергетика, за да сме наясно как посрещаме зимата.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14