Новини

Народното събрание реши България да изпрати военна помощ на Украйна

  03.11.2022 14:23  
Народното събрание реши България да изпрати военна помощ на Украйна

След 4 часа дебати Народното събрание реши България да предостави военна помощ на Украйна. Служебното правителство трябва да внесе решение за това до 30 дни, както и да влезе в преговори със страните по НАТО за придобиване, получаване или разполагане на усилващ отбранителните ни способности капацитет на наша територия.

Очаквано текстът беше подкрепен от ГЕРБ, ПП, ДПС и "Демократична България". Към тях обаче се присъединиха и "Български възход", които първоначално не бяха съгласни, но днес промениха мнението си и предложиха корекция в текста. Против гласуваха от БСП и "Възраждане".

След гласуването депутатите от "Възраждане" извадиха листове с думите "Не на оръжията! Мир". По-рано от партията организираха и протест пред сградата на парламента.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Как се стигна до това решение?

Вчера на съвместно заседание комисиите по външна политика и отбрана в парламента одобриха проекторешение, което предвиждаше в срок до 30 дни служебният кабинет да внесе решение за оказването и изпращането на военно оборудване и резервни части от България за Украйна.

Изненадващо от "Български възход", които снощи се обявиха против изпращането на оръжие, днес заявиха, че ще го подкрепят, но само при условие, че България получи заместващ капацитет и предложиха изменения в текста на проекторешението.

Лидерът на партията Стефан Янев предложи поправка на текста, според която България "да предостави въоържение съобразно българските възможности и сроковете и възможностите на съюзниците от НАТО и ЕС", т.е., да изпратим оръжие, само ако преди това получим заместващо НАТО-вско.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева предложи компромисен текст - срокът за преговори с НАТО за получаване на заместващ капацитет да е 30 дни, какъвто е и срокът за внасяне на решението от кабинета. Янев прие предложението ѝ и оттегли своето. Депутатите приеха именно тази редакционна промяна, след която се стигна и до окончателното решение.

Иначе около идеята за изпращането на оръжие вече имаше ясно формирано мнозинство - ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС и "Демократична България". Според тях страната ни е трябвало да прати подкрепа месеци по-рано, още по време на посещението на украинския външен министър Дмитро Кулеба в българския парламент.

Според БСП и "Възраждане", които са против, това решение косвено ще въвлече България в конфликта между Украйна и Русия. Тази сутрин от "Възраждане" дори организираха протест на пл. "Народно събрание".

Преценката какво точно бихме могли да дадем на Украйна ще бъде на Министерството на отбраната. Военният министър Димитър Стоянов вече заяви, че България не може да предостави зенитно-ракетните комплекси C-300, оперативно-тактическите ракети "Точка-У" и самолетите МиГ-29, към които украинската страна неведнъж е проявявала интерес.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14