Свят

Шолц отива на стратегическа визита в Пекин

  03.11.2022 19:08  
Шолц отива на стратегическа визита в Пекин

Германският канцлер Олаф Шолц обеща да промени начина, по който страната му се отнася с Китай, и "откровени разговори" с китайските си домакини, докато пътуваше за първото си посещение в азиатския гигант от встъпването си в длъжност, предаде ДПА.

„Стремежът към национална сигурност – синоним на стабилността на комунистическата система – и националната автономия ще бъда по-значими занапред. И тъй като Китай се променя, начинът, по който се отнасяме с Китай, също трябва да се промени“, написа днес Шолц в статия за изданието "Политико".

Въпреки че руската инвазия в Украйна промени много аспекти на международните отношения, дори при променени обстоятелства, Китай остава важен бизнес и търговски партньор за Германия и Европа и не трябва връзките с него да бъдат прекъсвани, посочва Шолц в публикацията.

В същото време Германия ще „премахне едностранните зависимости“, що се отнася до това да се разчита на Китай за определени продукти или технологии.

„Ще разграничаваме китайските инвестиции в Германия въз основа на това дали този бизнес създава или пък изостря рискови зависимости“, е написал канцлерът, визирайки неотдавнашния спор около китайските инвестиции в пристанището в Хамбург. Покупката на Китай бе разрешена, но при условия, ограничаващи всякакъв контрол върху пристанищните операции.

„Ще продължим да настояваме за реципрочност (в бизнеса с Китай). И когато Китай откаже да позволи тази реципрочност, това няма как да остане без последствия“, предупреждава Шолц.

Канцлерът допълва, че в разговорите си няма да избегне „трудни“ въпроси като статута на Тайван или западния Синцзян-Уйгурски автономен район.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14