Новини

Експерти: Военната ни техника е стара и скоро ще стане музеен експонат

  04.11.2022 16:21  
Експерти: Военната ни техника е стара и скоро ще стане музеен експонат

"Вкопчили сме се в стара техника и изпитваме носталгия и гордост заради това, че тя е служила добре на българската армия, но тя съвсем скоро ще се превърне в музеен екземпляр", каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи пред bTV.

Думите му потвърди и военният експерт Калин Димитров, според който България не може да помогне на Украйна с прецизна техника като дронове, но може да даде класически артилерийски боеприпаси за стари съветски системи и леко стрелково оръжие. "Това са нещата, които поне по документи, притежаваме в резерв. На теория трябва да разполагаме с военно въоръжение, за каквото Украйна ни е питала, в складовоте на българската армия", каза още той. "Системите, с които разполагаме, вече са в своя краен жизнен цикъл и дори да ги запазим, след 4-5 години, ще се наложи да ги нарежем. Те не са съвместими с НАТО", обясни Калин Димитров. Според него понятието национална сигурност е доста експлоатирано в последните дни.

Милен Керемедчиев посочи, че е необходимо техниката, която даваме, да може да се замени, за да не остава луфт в отбраната и да не се налага да харчим допълнително пари от бюджета.Германия не предоставя директна помощ на Украйна, а замества стари оръжия и боеприпаси, предоставени от други държави. По този начин Гърция и Словакия замениха старата си техника с нова, обясни още той. Според него България няма да бъде оставена сама, защото целият щит на НАТО трябва да бъде открит.

 


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14