Анализи

Шефът на МО: Имаме повече боеприпаси и това можем да дадем на Украйна

  05.11.2022 08:30  
Шефът на МО: Имаме повече боеприпаси и това можем да дадем на Украйна

България има в повече само боеприпаси и това е нещото, което може да даде на Украйна. Това се подразбра от участието на военния министър Димитър Стоянов в предаването"Панорама" по БНТ. Той обясни, че е започнал анализ какво може да се даде на Киев след парламентарното решение да се предостави военна помощ и досега било ясно, че имаме в повече боеприпаси.

Само преди два дни, парламентът одобри страната ни да даде оръжие на Украйна, но така и не каза какво точно въоръжение да се предостави. Решението на НС бе прието в пленарната зала с подкрепата на 175 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП, ДПС, ДБ и БВ. Против гласуваха единствено 49 парламентаристи от БСП и "Възраждане". 

На практика депутатите обаче не казаха какво конкретно да се даде на Киев, което подсказа на много експерти да смятат, че това решение не се различава кой знае колко от предишното решение на НС, когато отново бе гласувано да се предостави помощ на Украйна. Тогава това бе разчетено единствено като предоставяне на възможност на украинската армия да ремонтира бронирана техника, включително и танкове в българските военни заводи. Месеци по-късно не е ремонтирана дори една машина. Това беше потвърдено и в сегашното телевизионно участие на военния министър, който обяви, че за съжаление украинската страна не се била възползвала.

Подобно се очертава и сегашното положение, когато отново се оставя на правителство и военно министерство да преценяват какво да се даде.

И тогава, и сега обаче е ясно, че Украйна официално иска единствено тежко въоръжение, като изрично посочва зенитно-ракетните комплекси С-300, самолетите МиГ-29 и Су-25, зенитно-ракетни комплекси 125 "Нева".

Вече на няколко пъти сегашният служебен военен министър Димитър Стоянов, както и президентът Румен Радев дадоха да се разбере, че те няма да дадат такова въоръжение. 

Ако някой очаква от нас, че ще си дадем зенитно-ракетните комплекси, съжалявам, но няма как да се случи, заяви само преди два дни пред журналисти министърът на отбраната Димитър Стоянов след съвместното заседание на външната и военната комисия, цитиран от БГНЕС. Ако депутатите решат да бъде изпратена военна помощ на Украйна, то тяхното решение е политическо, а не експертно, тоест те не могат да решат какъв тип въоръжение да бъде предоставено, коментира тогава още министърът, като даде да се разбере, че се готви отпор, ако Народното събрание тръгне да определя какво точно да се даде. 

На практика и в петък вечер по БНТ той внуши, че властта в България няма никакво намерение да даде тежко въоръжение. Той обяви, че вече е започнал анализ какво може да се предостави, какво имаме в повече, но даде да се разбере, че дори техника за резервни части не може да се дадат, защото те са необходими за българската армия.

Стоянов уточни, че в никакъв случай няма да се бавят с внасянето на решение в парламента."Ще се включим в срока. Готвим анализ. Започнахме от днес да работим по отношение на анализ, който да ни помогне да вземем информиране решение", уточни военният министър. 

Тябва да определим кои способности не трябва да губим, посочи министърът. Именно тогава той каза, че имаме повече въоръжение, в частност боеприпаси, отколкото е необходимо. 

"Трябва да оставим и въоръжение, което е необходимо за резервни части", подчерта Стоянов.  "Процес на канибализация на техниката" - така министърът определи факта, че е необходимо да се използват части от една техника за поддържането на друга. Напомни, че старата съветска техника се поддържа основно с части от Русия и Беларус.

По повод на изказването на колегата на Стоянов от Латвия, че позициите на България и Унгария са близки до предателство, военният министър заяви, че не се чувства предател и че България е суверенна държава, която сама взима решенията си.

Ако погледнем съседните страни какво получиха като въоръжение от НАТО - това е техника от 1960-1970-та година. Това ли искаме за Българската армия? Считам, че модернизацията трябва да бъде в друга посока - придобиване на ново, съвременно въоръжение, каза още военният министър Димитър Стоянов в "Панорама". Това е нова трактовка на тандема "Стоянов-Радев", които през последните дни твърдят, че щяло да минат години преди да се получи заместаща техника на НАТО. Очевидно новата версия е, че тя ще бъде стара.

Според Стоянов страната ни е изостанала в процеса на модернизация, което създава пропаст между нас и съюзниците ни от НАТО. По думите му българските военнослужещи изпълняват своите задължения с това, което политиците им предоставят. Заяви, че се работи за модернизацията на Българската армия. 

Според него решението за закупуване на нови 8 самолета F-16 е добро. Определи го като "абсолютно адекватно и навременно", но счита, че това е само стъпка по пътя към модернизацията на родната армия. Към момента били формулирани 13 проекта, 3 от които вече са предвижени - този за Ф-16, за бойната машина на пехотата и за 3D радари. До седмица по думите на Стоянов предстой да се стартира и проект за закупуването на 155-милиметрови гаубици.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14