Новини Свят

Иран призна, че е доставил бойни дронове на Русия

  05.11.2022 11:26  
Иран призна, че е доставил бойни дронове на Русия

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан призна за първи път, че страната му е доставила на Русия дронове, но заяви, че те са били предадени на Москва преди началото на войната с Украйна, в която произведени в Иран дронове бомбардираха Киев, предаде “Асошиейтед прес”. Коментарите на външния министър бяха направени след месеци на объркващи съобщения от Иран относно доставката на оръжие, докато Русия използва безпилотните самолети, за да нанася удари по украинската енергийна инфраструктура и цивилни цели.

"Дадохме ограничен брой дронове на Русия месеци преди войната в Украйна“, каза Амир Абдолахиан пред медиите след среща в Техеран. По-рано ирански представители отрекоха твърденията, че Техеран доставя оръжие на Русия за войната ѝ срещу Украйна. По-рано тази седмица посланикът на Иран в ООН нарече обвиненията "напълно неоснователни" и повтори позицията на Иран, че запазва неутралитет във войната.

САЩ и техните западни съюзници в Съвета за сигурност призоваха генералния секретар Антонио Гутериш да да разследва дали Русия е използвала ирански дронове, за да напада цивилни в Украйна. Въпреки това паравоенната Революционна гвардия на Иран смътно се похвали, че предоставя дронове на големите световни сили. Върховният лидер аятолах Али Хаменей възхвали ефикасността на дроновете и се подигра на кършенето на ръце от страна на Запада заради опасността, която представляват тези оръжия, припомня АП.

По време на подкрепените от държавата демонстрации за отбелязване на годишнината от превземането на американското посолство през 1979 г., тълпите размахваха плакати с триъгълни дронове като предмет на национална гордост. Признавайки доставката, Амир Абдолахиан подчерта, че Иран не е забелязал използване на неговите дронове в Украйна. Той заяви, че Иран продължава да държи на спирането на конфликта.

"Ако Украйна притежава някакви документи, че Русия е използвала ирански дронове в Украйна, те трябва да ни ги предоставят", добави той. "Ако ни се докаже, че Русия е използвала ирански дронове във войната срещу Украйна, няма да останем безразлични към този въпрос", каза външният министър на Иран.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14