Новини

Плевнелиев: Ще има среща между ГЕРБ и ПП, Борисов няма да участва

  05.11.2022 12:40  
Плевнелиев: Ще има среща между ГЕРБ и ПП, Борисов няма да участва

Следващата седмица ще има разговор пред камери между ГЕРБ и "Продължаваме промяната", заяви президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) пред Нова ТВ. От страна на ГЕРБ-СДС ще участва Томислав Дончев, а от страна на "Продължаваме промяната" ще участват Асен Василев и Кирил Петков. Контактната група няма да присъства там, "но двете политически партии започват да си говорят". Контактната група продължава да работи и да провежда неформални разговори с политическите групи.

"Продължаваме промяната" ще се срещне с ГЕРБ, ако преговорите се водят от Борисов и се излъчват на живо", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков пред Дарик радио в края на октомври. Докато водеха контактната група, със Соломон Паси и Росен Плевнелиев в Народното събрание се срещнаха само от ГЕРБ, ДПС и "Български възход".

"Ние с Паси сме реалисти. Не искаме поредната нестабилност, нови избори. Искахме да дадем всичко от себе си, за да може България да мине през трудните моменти, които ни очакват", коментира Плевнелиев за избора му да се включи в контактната група.

От своя страна бившият министър на външните работи Соломон Паси коментира, че една от причините да се захванет с това, е била, че вече за трети път в последните 33 години националният ни живот се определя от геополитиката. 

От думите на Плевнелиев стана ясно, че двамата с Паси са потърсили ГЕРБ, а не обратното. "Съдбата ни събра с д-р Паси. В никакъв случай това не е идея на Борисов и партия ГЕРБ", категоричен е президентът. По думите му се водят и неформални разговори. Плевнелиев е провел разговори с Кирил Петков, Асен Василев и Даниел Лорер.

Соломон Паси коментира предложението за референдум на Слави Трифонов страната ни да стане "полупрезидентска република". "България няма нужда от президентска република", каза той. 

От своя страна Плевнелиев посочи, че не бива да се повдига тази тема, защото е крайно вредна и "ще погребе нашата крехка демокрация". Според президента шансовете за кабинет се увеличават, а контактната група остава в контакт с всички лидери.

"С първи мандат ще бъде трудно. С втори мандат - защо не? със сигурност третият мандат дава изключителни възможности. На нас много ни се иска Демократична България да поемат инициативата, защото те имат златен шанс", смята Плевнелиев. Според него, ако ДБ поеме лидерството, ще има подкрепата на ГЕРБ и ПП.

"Това ще направи едно много устойчиво правителство, което може да направи чудеса", каза той. По-рано днес съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов предложи ГЕРБ да подкрепят правителство с третия мандат, но да не участват в него, а Бойко Борисов да "си стои в Банкя". 


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14