Новини Свят

Хиляди протестират в Лондон с искане незабавни избори

  05.11.2022 18:38  
Хиляди протестират в Лондон с искане незабавни избори

Хиляди протестиращи са по улиците на британската столица Лондон с искане за незабавни общи избори на фона на кризата с поскъпването на живота. Не случиха много на време протестиращите, защото в Лондон е дъждовно, ветровито и студено, но въпреки това хиляди се събраха покрай Темза, за да поемат на поход към парламента. Протестът е организиран от групата „Народно събрание“ с подкрепата на природозащитниците от Just Stop Oil. Сред протестиращите бяха забелязани бившият лидер на Лейбъристката партия Джеръми Корбин и бившият финансов министър в сянка на партията Джон Макдонъл. 

Генералният секретар на „Народно събрание“ Лора Пидкок, която между другото е бивш депутат от Лейбъристката партия, заяви, че походът е за да се изрази несъгласие с всичко, зад което застава това правителство, както в общностите, така и по улиците. Полицията е добре подготвена за големите протести, планирани през уикенда в британската столица. Разположени са допълнителни сили.

От полицията заявиха, че напълно уважават правото на хората на мирен протест и работят с организаторите за безопасното протичане, но има и групи, сред които е и Just Stop Oil, които не контактуват с полицията предварително за техните намерения и действия. 

След 2 октомври са били арустувани 677 активисти на Just Stop Oil, срещу 111 от които са били повдигнати обвинения. За безредици днес бе съобщено в център за задържане на мигранти в Западен Лондон. Това е станало след прекъсване на електричеството там. За щастие няма ранени. 

От полицията пък съобщиха, че хвърлянето на запалителни бомби по мигрантския център в Дувър миналата неделя е било мотивирано от крайнодясна терористична идеология. 66-годишният Андрю Лийк хвърли три запалиотелни бомби по центъра, след което се самоуби.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14