Новини

Иван Демерджиев: При нагласени обществени поръчки се дават до 40% подкуп от цената

  07.11.2022 18:57  
Иван Демерджиев: При нагласени обществени поръчки се дават до 40% подкуп от цената

Ние събираме доказателства, прокуратурата трябва също да си свърши работата и при събрани необходимите доказателства, ще се стигне до осъдителни присъди. Това каза пред bTV вътрешният министър Демедгжиев.Няма значение от коя партия са разследваните, разглеждаме всички факти и не се интересуваме от тяхното положение, важното за нас е тези хора да са имали влияние върху икономическото ни развитие и да са го използвали за корупционни практики.

"Най-голям проблем се забелязва при възлагането на обществени поръчки. Предварителните изисквания за една поръчка се пишат така, че определена фирма да спечели поръчката", посочи технологията на корупцията Иван Демерджиев.

Според него най-интересни са дружества, които участват само в търгове за обществени поръчки, печелят ги и нямат никакъв друг практически опит.

"При такива случаи нито цената е най-добрата, нито изпълнението отговаря на изискванията. Има много данни ,че такива фирми плащат подкупи, за да спечелят. Дават се до 40 единици от цената за подкуп, при това положение няма как качествено да се изпълни възложената работа. При пътищата например средствата са огромни, говорим за милиарди лева" посочи министърът.

Парите, изнасяни в чували от авансите за строителството на АМ Хемус се проследяват, разследването все още тече и няма повдигнати обвинения от прокуратурата. Но вче е ясно, че са купувани терени, скъпи вещи и част от сумите са изнесени в ОАЕ.

Според него, паричните потоци тръгват от дружеството "Автомагистрали", отиват в известни на разследващите органи фирми и когато шефовете на тези фирми бъдат привлечени под отговорност, те вероятно ще кажат на кого са давали пари, за да получат сумите.

"Сега, след закриване на спецпрокуратурата няма да има смачкани дела. Това е труд на много полицаи, следователи и не можем да допуснем този труд да отиде на вятъра", каза още Демерджиев.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14