Икономика

Тече разследване на службите за организирана престъпна група в НАП начело с зам.-шефа Георги Димов

  07.11.2022 22:14  
Тече разследване на службите за организирана престъпна група в НАП начело с зам.-шефа Георги Димов

Поредна афера тресе държавата и службите за сигурност покрай далавери, свързани с висшето ръководство на НАП и агентите на прословутия Румен Спецов в данъчната служба.

Това съобщава ПИК, като се позовава на два независими един от друг източници от президентството и ДАНС.

Води се разследване от службите и МВР за организирана престъпна група (ОПГ), ощетила държавата със стотици милиона левове, с основен организатор Георги Димов, заместник-изпълнителен директор на НАП.

Опитът от частния бизнес на Георги Димов в създаване на схеми, водещи до ощетяване на държавата, му помага бързо и организирано, само за година и три месеца, да създаде организирана пирамидална структура в НАП, която да акумулира над 2 млн. лева печалба всеки месец, е изводът от разследването.

В рамките само на 1-2 месеца от назначаването му той успява да принуди с помощта на културиста Румен Спецов, чрез огромен натиск и унижение, почти всички териториални директори, директори на ОДОП, директори на "Контрол", както и началници в НАП да си подадат молбите за преназначаване или да напуснат, за да си назначи бързо хора без познания и опит, с липса на организационни умения. Целта е да му служат вярно при натиска над различните браншове!

Невижданият до сега тормоз върху крупни бизнеси в България е стигал до 70% от печалбата им. Като доказателство в няколко служби за сигурност и прокуратурата има подадени жалби от изнудвани лица. 

Едно от най-доходоносните направления в стройната организация в НАП, изградена от Георги Димов, е в мега дирекцията „Главна дирекция фискален контрол“, в която ръководството бе сменено веднага, още в първите дни от постъпването на новия шеф на НАП.

Фрапиращи са случаите и практиките в почти всички КПП - от преминаващи празни тирове с изрядни документи за товара, до невидимо преминали тирове в подходящите смени и хора в деня на преминаване, без да им е извършвана нужната проверка или проследяване на разтоварването им.

Прилагани са различни схеми, дори и с транзитни стоки, но реално те остават на наша територия.

Всеки един тир е имал цена от 50 000 лева до 150 000 лева в зависимост от схемата, като всичко се е отчитало на приближени до Георги Димов, сочат оперативни данни.

Реално над една година границите ни са били напълно отворени за крупни измами, довели до стотици милиони левове загуби за бюджета. Престъпното карго е достигнало чудовищни размери, сочи разследването, с което ПИК разполага.

Според вътрешна информация усилията на новия изпълнителен директор на НАП Борис Михайлов да върне нормалното функциониране на службата, да спре корупцията и въведения мафиотски стил срещат отпор в лицето на заместника му Георги Димов.

На база сигнали от потърпевши лица от бизнеса службите са викали на разпити Георги Димов, както и негови подчинени – Филипина Тодорова и Иванка Иванова. Разработките за Димов датират от около година, но различните структури час сега започват да им дават ход на действие.

Предстоят още разпити на други служители от верния и недосегаем кръг на Георги Димов.

В същото време е странно, че на фона на изтеклите данни Димов все още заема ключов пост в данъчната дирекция - нормално е да бъде отстранен или да даде оставка поне до края на проверките, коментират експерти в бранша.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14