Новини

Министърът на отбраната: Трябва да се мисли за 3-метрово бетоново съоръжение на границата с Турция

  08.11.2022 09:33  
Министърът на отбраната: Трябва да се мисли за 3-метрово бетоново съоръжение на границата с Турция

Полицай загина след стрелба на границата. Това е станало снощи около 20:35 ч., когато неустановено лице стреля по съвместен наряд на "Гранична полиция" и военнослужещ, който изпълнява задълженията си по охрана на границата в района на село Голям Дервент.

Военнослужещият не се е оттеглил. Това заяви пред bTV министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той добави, че служителите на МВР и военнослужещи могат да отговорят на стрелба.

"Това, което се е случило днес, е случайност. Въпреки това съм разпоредил за допълнителни мерки, за да се осигури безопасността на военнослужещите по границата", подчерта Стоянов.

Министърът уточни, че 40 военнослужещи помагат за поддръжката на оградното съоръжение.

„Моето мнение е, че видеонаблюдението трябва да бъде насочено и към турската територия. В момента съоръженията не позволяват това. Това съоръжение, в този вид, което беше представено като „Китайска стена“, за което бяха дадени над 200 милиона лева, не е надеждно“, категоричен е той.

„Трябва да се мисли за ново преградно съоръжение, което да е бетоново и с височина над 3 метра. Ние се справяме с охраната на границата. За съжаление днес с цената на живот“, добави министърът на отбраната.

Катастрофата на МиГ-29 в Черно море

Военно-окръжната прокуратура привлече като обвиняем полковник Методи Орлов за причиняване на смърт по непредпазливост на подполковник Валентин Терзиев, който загина край Шабла през юни 2021 г., след като по време на тактическо учение с бойни стрелби самолетът му МиГ-29 падна в Черно море.

„Познавам полк. Орлов като един отговорен човек. Аз мисля, че крайната оценка ще бъде на съда, а не на прокуратурата. Надявам се решението да е оправдателно“, коментира Димитър Стоянов.

Според него последното решение дали да се атакува мишената е на пилота.

Военната помощ за Украйна

„Военнотехническа помощ е различна от военна помощ. Имаме сключен меморандум с Украйна, но няма заявки от тях. Служебният кабинет изпрати хуманитарна помощ в рамките на решението на 47-ото Народно събрание. Изпратихме медицински китове и предпазни облекла. Ние ще изпълним решението на Народното събрание в рамките на възможностите ни, така че да не губим оперативни способности“, каза Стоянов.

„Позицията ми е една и съща. Аз съм против даването на зенитни ракети и самолети“, категоричен бе той.

Министерството на отбраната обясни, че в момента се прави анализ какво може да бъде изпратено на Украйна.

„Отговорността какво ще бъде отделено и дадено е на началника на отбраната и министъра на отбраната. Защо бившият министър на отбраната не даде снаряди? Предишното правителство имаше мнозинство в парламента. Защо не взеха това решение? Ние ще изпълним решението на Народното събрание“, обясни той.

Закупуването на изтребители

„Защо се съсредоточавате върху „Грипен“? Не става въпрос какво предпочитам, а каква е най-добрата оферта. През 2025 година идват новите изтребители. МиГ-29 ще са в експлоатация до 2023 година. Ако няма междинен самолет, няма да носим бойно дежурство до 2029 година. В офертите включваме и подготовка на авиаторите“, обясни министърът.

„Няма заделени пари в бюджета за следващата година. За да стане това трябва да имаме инвестиционен план, след това внесен договор за ратифициране. Два са основните критерия за оценки – време и цена“.

Дой допълни, че падането на бойното дежурство ще доведе до нарушаване на чл. 9 от Конституцията - Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14