Новини

Започна срещата между ГЕРБ и Продължаваме Промяната

  08.11.2022 10:30  
Започна срещата между ГЕРБ и Продължаваме Промяната

Започна първата среща между ГЕРБ и „Продължаваме Промяната”. Двете формации ще обсъждат бъдещи политики за управление в търсене на общи интереси.

„Благодаря за приетата покана за провеждане на публична и конструктивна среща. Предложихме тази среща с ясното съзнание, че двете най-големи парламентарни групи са натоварени с най-много очаквания. И двете партии трябва да имат възможност за диалог в парламента, на подобна публична среща и да търсят постигане на базов консенсус по различни приоритети”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя смята, че е редно да приключи противопоставянето на предизборните кампании и да се търсят възможности за консенсус. „Готови сме да водим диалог по определените от вас като значими точки и политики, както и се надяваме, че сте се запознали с нашите приоритети в нашата предизборна програма за управление. Според нас е редно в максимално широк консенсус да търсим възможности България да се възстановява от кризите”, обърна се към ПП Атанасова.

От ГЕРБ, уточни Атанасова, биха искали срещата да е начин за показ пред обществото, че може да се говори без опорки, клишета и заклинания, а конструктивно, ясно и конкретно.

Създаването на Комисия по конституционни въпроси, уточни тя, е знак, че от ГЕРБ са готови да водят конструктивни разговори по отношение на истинска правосъдна реформа. От партията на Борисов били съгласни и с мярката на ПП - „Продължаване на програмата за следучилищни занятия за спорт и изкуства”.

По темата за здравеопазване всички трябвало да се ангажират, защото „през последните дни въпросът със заплащането на труда на българските медици, сестри и санитари, е достигнал точка, в която те обявяват протести”. „Този въпрос очаква решение на политиците, а ми се струва те да започнат да мислят и като държавници”, добави Атанасова.

„При всички положения ще намерите консенсус по отношение на точка 6 - таван за цената на тока за българския бизнес. Но в друг размер - над 200 лв. И това е проектът на решение, който днес ще обсъдим на извънредното заседание на парламента”, каза още Атанасова, която уточни, че отдавна настояват за такава мярка. Както и за такава - битовите потребители да останат на регулирания пазар.

Когато се говорело за разговори по политики, на Атанасова ѝ се искало да се поставят под внимание и други важни за страната теми: „Темата за сигурността - тя не присъства в тези 16 приоритетни точки. Но темата за сигурността, мигрантския натиск е пряко свързана с темата за реформи, пряко свързана с отговаряне на изискванията за Шенген”, уточни председателят на ПГ на ГЕРБ.

От своя страна съпредседателят на ПП Кирил Петков благодари на ГЕРБ за поканата и за формата на провежданата среща. „Искам да ви уверя, че дойдохме, продължавайки нашите принципи и обещания за конструктивен диалог. Двата принципа, които ни водят - обещанията преди изборите трябва да ги изпълняваме и след това и вторият - да направим всичко възможно да намерим решения за гражданите. Да бъде ясно - това не е разговор за подкрепа на първия мандат, не искаме да ви даваме грешни очаквания. Няма да подкрепим първия мандат”, уточни той.

„Ако се сложат правилните икономически параметри, 16 политики са в синхрон, без да трябва да правим компромис между бюджетна рамка и дефицит под 3% и възможността за всички тези социални плащания, които сме заложили”, добави той.  


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14