Новини

Последно сбогом: Сирени и минута мълчание в памет на убития граничен полицай

  09.11.2022 14:12  
Последно сбогом: Сирени и минута мълчание в памет на убития граничен полицай
  Darik

Служителите на МВР в страната почетоха паметта на граничаря Петър Бъчваров, който бе убит до границата ни с Турция.
Точно в 12.00 часа полицаите в Шумен излязоха пред Районното управление в града и с включени сирени и едноминутно мълчание се преклониха пред колегата си.
"Искам да изкажа съболезнования на близките и колегите му. Този инцидент е още едно доказателство колко тежка и отговорна е нашата професия , каза директорът на ОДМВР-Шумен комисар Георги Гендов
Петър Бъчваров бе убит до границата с Турция на 7 ноември вечерта. Тогава неустановено лице стреля по съвместен наряд на Гранична полиция и военнослужещ, който изпълнява задълженията си по охрана на границата в района на село Голям Дервент.
Граничен наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на МВР се натъкват на срез на оградата.
Те слизат от колата и насочват фенера към среза, след което последва изстрел. С първия изстрел е убит служителят на Гранична полиция, а служителят на МВР успява да се прикрие зад превозното средство.
Последвала престрелка, служителят на МВР успява да се измъкне невредим. Групата, която е стреляла успява да се отдалечи в територията на Турция.
От прокуратурата съобщиха, че са задържани двама души, заподозрени за убийството на българския граничен полицай.
С включени сирени и светлини на патрулните автомобили, точно в 12 ч.  бургаски полицаи от всички звена на ОДМВР Бургас също отдадоха почит към убития край Елхово граничен полицай Петър Бъчваров.
За бургаските полицаи скръбта е още по-голяма, тъй като в края на август, при опит да спрат автобус, пълен с мигранти, живота си загубиха техните колеги Йордан Илиев, и Атанас Градев.
Служителите на реда не пожелаха за коментират последния трагичен инцидент и запазиха мълчание.  
Полицаи и пожарникари сведоха глави в памет на своя колега и в Сливен.
Минута мълчание и вой на сирени имаше и в Благоевград и София.
Акцията на униформените се проведе в цялата страна.
Успоредно с това близки, приятели и колеги на Бъчваров, както и ръководството на МВР пристигнаха в Елхово, за да си вземат последно сбогом с Бъчваров по време на поклонението пред тленните му останки.
Посмъртно му се присъжда и Почетния знак на МВР.  
По желание на родителите му младши инспектор Петър Бъчваров ще бъде погребан в униформа на "Гранична полиция", съобщи БНТ. Днес в Елхово е ден на траур в памет на загиналия граничар.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14