Новини

Демерджиев няма намерение да подава оставка

  09.11.2022 18:37  
Демерджиев няма намерение да подава оставка

Искания за оставки в МВР и за изслушване на министъра на вътрешните работи в Народното събрание заради инцидента на границата. Иван Демерджиев обаче беше категоричен, че няма намерение да се оттегля.

И ГЕРБ, и БСП последователно поискаха оставки в МВР със сходни мотиви.

„Ние поискахме вече оставката на вътрешния министър и настояваме на нея, както и оставката на главния секретар на МВР. В този случай става въпрос за служебно правителство и единственият човек, който може да освободи министъра на вътрешните работи, е президентът“, заяви Даниел Митов.

„Очевидно е несправянето от страна на политическото ръководство на МВР и е логично в тази ситуация да се поеме персонална отговорност“, коментира Иван Иванов, БСП.

Атака, макар и по-умерена, дойде и от ДПС.

„Министърът на вътрешните работи, ако е излязъл извън компетенциите си, както друг министър излизаше извън компетенциите си, в такъв вариант може би трябва да се разгледа каква е вината на министъра. Обратно обаче - министърът не е полицай“, заяви Мустафа Карадайъ.

Останалите партии в Народното събрание бяха на обратно становище - че проблемът не е в министъра, а в завареното в сектора.

„200 милиона, мисля, че бяха похарчени за тази ограда и виждате какво е нейното качество. Сега от този криминален случай такива драматични искания да се правят е абсолютно несериозно“, каза Атанас Атанасов.

„В този случай ние трябва да решаваме истинските въпроси, а не да се фокусираме върху един човек, в случая господин Демерджиев, който е там от няколко месеца“, призова Кирил Петков.

„Искаме да се разположи българската войска там и да се даде възможност да се стреля във всеки един момент, в който военните решат, че е застрашена тяхната сигурност“, предложи Костадин Костадинов от „Възраждане“.

Министърът отговори от Елхово, където беше погребението на загиналия полицай.

„Бих подал оставка, ако я поиска президентът на Република България или българските граждани, до момента такива искания не съм получил“, отбеляза вътрешният министър Иван Демерджиев.

Само "Български възход" днес запазиха мълчание по темата.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14