Анализи

Пригожин - човекът който плаши руския елит и е определян за бъдещ президент на Русия

  09.11.2022 19:51  
Пригожин - човекът който плаши руския елит и е определян за бъдещ президент на Русия

Някои говорят за него като за бъдещ президент на Русия. Други се ограничават с фактите - Евгений Пригожин от години има голямо влияние в Кремъл, което нарасна още повече с войната в Украйна. Той контролира армии от наемници и армии от тролове. Изглежда недосегаем, пише "Свободна Европа".

На 31 октомври една фирма за кетъринг от Санкт Петербург излезе с прессъобщение, че новоизбраният кмет на града е престъпник. В съобщението се призоваваше прокуратурата да разследва „възможното създаване на организирана престъпна група“ от губернатора на Петербургска област с цел „източване на държавния бюджет от корумпирани държавни служители“.

В кървавата арена на руската политика подобни размени на обвинения минават за нормални. В случая обаче зад обвинението стои не кой да е, а един от най-влиятелните хора в Русия – Евгений Пригожин. Доскоро той беше известен предимно като „готвача на Путин“, заради фирмата му за кетъринг, която обслужва Кремъл. Натрупал е състоянието си от договори за кетъринг, свързани с президента на Русия. Извън Русия той е известен повече с две други свои занимания - с фабриката си за тролове и с ръководството на частната армия „Вагнер“, която изпълнява мръсните поръчки на Кремъл по целия свят.

Спорът между Пригожин и губернатора на Петербургска област Александър Беглов също не е нов. В момента обаче „готвачът на Путин“ е в още по-привилегирована позиция заради войната в Украйна. Той е един от най-острите критици на командирите на руската армия, която се бие на фронта. За него няма последици, въпреки че критиката и „дискредитирането“ на армията са незаконни, както и това да си имаш частна армия. Впрочем, в края на седмицата частните армии в Русия бяха узаконени - акт, зад който прозира голямото влияние на Пригожин в Кремъл.

Известен и недосегаем

Според някои по-голямата публичност на Пригожин не е случайна. „В момента Пригожин е в пика на политическата си мощ и влияние. Това е породено от тази фаза на войната, която му позволява да се опре на ролята си на капитан на отцепническата си държава.“, казва Кендис Рондо, която е изследователка в New America Foundation в Ню Йорк и автор на книгата „Декодиране на Вагнер груп“.

Андрей Колесников, който е експерт по руска политика във вашингтонската Фондация Карнеги за международен мир, вижда паралел между Пригожин и митичния Григорий Распутин – монахът, който има огромно влияние върху руската царска фамилия в началото на 20 в. „По отношение на влиянието си, поне в публичното пространство, той започва да заприличва на Распутин в двора на Николай II. И е нормално много хора да се почудят дали този човек е следващият кандидат за президент или фигура, която си пробива път към най-високите точки в политиката и раздава удари към всеки, който се опита да го приближи“, каза Колесников.

Чистач на оръжия

Пригожин стартира с ресторантьорски и кетъринг бизнес в родния Петербург, но финансовият пробив идва, след като започва да прави и кетъринга за Кремъл. Оттам произхожда компанията „Конкорд“, чието име се среща и в наименованията на множество други фирми. В същото време зараждането на „Вагнер“ е обвито в мистерия. Много журналисти и изследователи в Русия откриват, че частната организация еволюира от няколко частни охранителни компании, които са обединени в обща мрежа. Те са ръководени от бивши войници от руските специални сили.

Войници на „Вагнер“ добиха популярност с участието си в окупирането на Донбас през 2014 г., а по-късно и като част от силите, които подпомагат сирийския диктатор Башар ал-Асад. Освен с настоящото си участие във войната в Украйна, в последните години все по-често „Вагнер“ са активни и в няколко африкански държави, където подпомагат една или друга страна да се добере до власт, или да се укрепи в нея. Доскоро фактът, че Пригожин стои начело на „Вагнер“ беше публична тайна. През септември той потвърди това.

„Аз лично изчистих старите оръжия. Аз само потърсих бронежилетките и намерих специалисти, които да ми помагат в цялата работа. На 1 май 2014 г. се роди група от патриоти, която по-късно доби името „Вагнер“, каза Пригожин в съобщение, публикувано от „Конкорд Мениджмънт и кансълтинг“ в социалната мрежа Вконтакте.

В Украйна „Вагнер“ изиграха роля в завладяването на Мариупол и Северодонецк. Има данни, че групата е замесена и в продължаващото нападение срещу Бахмут. През лятото, когато войната първо попадна в период на застой, а по-късно Украйна започна контранастъпление, Пригожин лично прие задачата да търси повече войници за фронта. Той се появи на няколко видеа и снимки по време на обиколки в затвори в провинцията.

След началото на украинското контранастъпление Пригожин, заедно с Рамзан Кадиров и Дмитрий Медведев, беше сред най-гласовитите поддръжници на идеята за ескалация на войната. „Пратете всички тези копелета боси с картечници на фронта“, каза Пригожин в съобщение, публикувано в канала на една от компаниите му след отстъплението от Харков.

Той приветства и издигането на генерал Сергей Суровикин за главнокомандващ на руските войски в Украйна. Суровикин беше и водещият командир на руските сили в Сирия, точно в момента, в който „Вагнер“ играеше ключова роля в бойните действия. Както сега в Украйна, така и тогава в Сирия Суровикин използва брутална тактика на постоянни бомбардировки срещу цивилни цели. „Суровкин е този, който даде на Пригожин терен да се разгърне и да се превърне в това, което е днес“, казва Кендис Рондо.

Водач на тролове

Другият бизнес на Пригожин, който е обвит в мистерия, е Агенцията за изследване на интернета, която е по-известна като „Руската фабрика за тролове“. Компанията специализира в създаване на фалшиви акаунти в социалните мрежи и разпространението на дезинформация и пропаганда. Тя беше обвинена и в опит за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Фирмата, Пригожин и още 12 руски граждани получиха и обвинение в САЩ през 2018 г. „Готвачът на Путин“ стана част и от списъка на ФБР за най-издирваните лица през 2021 г.

Опасен противник

Сблъсъците с губернатора Беглов не са новост за Пригожин. По данни на Новая газета Европа омразата между тях датира от години. Тя е свързана с кампанията на политика от 2017 г., а по-късно и във връзка с развитие на проекти във Финския залив. Пригожин стои и зад серия от видеа, осмиващи Беглов.

„Готвачът на Путин“ атакува опонента си и през организация, която се представя за група на ветерани, обвиняващи управлението в Петербургска област за начина, по който извършват обявената от Владимир Путин мобилизация. Тези обвинения включваха и обвинения, според които роднини на Беглов са избегнали мобилизацията. Последните „разкрития“ от Пригожин дойдоха в същия ден, в който той публично поиска разследване на действията на Беглов по време на откриване на бизнесцентър в Санкт Петербург.

Звезда в политиката

Руски медии описват действията на Пригожин като „демонстрация“ и „сензация“. Въпросът дали „изгряващата звезда“ може да достигне до сериозна политическа кариера е отворен. Според Рондо, ако пред Пригожин има път в тази посока, то той минава през развитие в Санкт Петербург, а не в Москва или на друго място. Това обяснява и сблъсъка му с Беглов.

„Мисля, че той очаква да бъде възнаграден. На него не му трябват пари. Сега той ще добие по-голямо политическо влияние“, казва тя. „Той се установи като политическа сила, използвайки "Вагнер". Чрез тази военна групировка той критикува опонентите си във всички най-влиятелни кръгове в Русия и така утвърди авторитета си“, написа наскоро вашингтонският Институт за изследване на войната.

Пригожин не отговори на запитванията на Радио Свободна Европа. Той коментира политическите си амбиции пред "Вестника на Петербург".

„Аз не се боря за популярност. Моята задача е да изпълня дълга си към родината. Днес не планирам да основавам никакви политически партии, камо ли да влизам в политиката“, каза той. Отворен е и въпросът за влиянието му в Кремъл. Журналисти и изследователи, които следят кариерата му, казват, че той има много сериозен "гръб" в руската политика. Критиката му за начина, по който се води войната, му носи одобрение от националистически и военни кръгове в Русия.

По данни на американското разузнаване, цитирани от Вашингтон пост, Пригожин е критикувал руската армия дори в личен разговор с Путин. „Те вървят към сблъсък помежду си. Пригожин очевидно ламти за власт. Той е много суров и по много начини зъл човек. Той има негативната харизма на дявол, която по определен начин може да се равнява с тази на Путин. Засега Путин се нуждае от него в тази му форма и капацитет. Президентът му дава много власт и му предава много допълнителни функции“, казва Андрей Колесников.

Автор: Майк Екел

Майк Екел е старши кореспондент на Радио Свободна Европа от Вашингтон.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14