Новини

Стефан Янев: Няма място за гнусливост в политиката

  10.11.2022 09:12  
Стефан Янев: Няма място за гнусливост в политиката

Преди да стигнем до третия мандат, който вече е кризисен, нека видим възможностите за решаване на тази задача – съставянето на редовно правителство – с първия и втория мандат. Цялото говорене е някаква преграда, която не позволява да се види точно какво се случва с възможностите за първите два мандата. Това заяви Стефан Янев, лидер на „Български възход”, в ефира на Нова телевизия.

„Според мен всяка възможност е сериозна, ако се подкрепи сериозно от партиите. Нека видим какво предстои, а ако се стигне до трети мандат – ние знаем каква стратегия имаме”, каза той.

Според него добрата новина е, че в началото на 48-то НС е имало един тон, който бе произнесен от предизборната кампания, но този тон вече се промени: „Начинът за търсене на диалог вече започна. Може би не се виждат резултатите от него, но диалог има. При трети мандат, независимо при кого отиде, аз си представям сценария за разговори по следния начин: най-малките започват и след това по възходящ начин, поотделно с всяка партия. Дали ще е лидерски или между специалисти в съответните области, разговорът трябва да покаже какви са нагласите. Той е нормален и може да роди мнозинство 160+.”

„Логиката на търсене на съгласие е първо да се прецени антикризисното поведение на парламента и партиите. Ние трябва да започнем този разговор с търсене на решения за кратко- и средносрочен период. Решаването на най-важните социални проблеми, проблемите с енергетиката, бизнеса – всички тези проблеми в рамките на няколко месеца до година е най-важен”, смята още Янев.

Той не смята, че сега е моментът да се самопредлага за премиер: „Нека минат първо разговорите, да видим какви са възможностите за подкрепа, в какви рамки и в каква степен. Имам конкретни имена за възможни министри, но не трябва сега да правим спекулации.”

Според него няма добра или лоша коалиция, има принципи, и трябва да има последователна политика.
„Началото на войната – да, това наистина беше специална военна операция, обяснявал съм многократно защо. Българският интерес е да защитим гражданите, да не влизаме в конфликта. Говорейки за война, военна операция, възможностите е за сядане на мирни преговори. Няма еволюция в нашата позиция, има нюанси. И преди, и сега подкрепяме Украйна,” категоричен е той.

„Имам комуникация с президента Радев, но не бих казал, че съм дискутирал въпрос за третия мандат”, поясни той.

Янев смята, че щом става въпрос за управление на държавата и бъдещето на гражданите, няма място за гнусливост: „Влизайки в политиката, поемаме риска да бъдем мразени, но да свършим работата в полза на хората.”

Той коментира и исканата оставка на служебния министър Иван Демерджиев: „Бих казал така – тези, които искат оставката на министъра на вътрешните работи, да бъдат така добри да забързат разговорите за редовно правителство. С цялото ми уважение към смъртта на загиналия полицай, ми се струва, че в последните дни говорим много политически и професионално по тази тема. Да не забравяме, че върви следствие, там се разследват обстоятелствата за смъртта.”

Според него винаги има съмнения за честно разследване, но трябва да се погледне първо към щата на МВР и на Гранична полиция: „От години извършването на тази дейност се прави от командировани служители от цялата страна – не е редно, всяка дейност има специфика.повтарянето на командировките няколко пъти през годините може би ги учи как се правят нещата, но все пак трябва специализирани служители.”

„Не бих казал, че начинът за гласуване е пътя към ощетяването. Всички сме чували за манипулация на вота. Мисля, че трябва да се обърнем към самото общество и  да кажем: „Хайде да не се занимаваме с възможностите за манипулация, а да излезем 70-80% да гласуваме”. Тогава статистическите грешки ще са много по-малко”, смята още той.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14