Новини

Българските евродепутати към Нидерландия: Прекратете блокадата за Шенген

  10.11.2022 13:16  
Българските евродепутати към Нидерландия: Прекратете блокадата за Шенген

В официално писмо до Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия, и членовете на Комисията по европейски въпроси в Камарата на представителите на нидерландския парламент българските евродепутати призовават за прекратяване на безпрецедентното и неоснователно блокиране на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

През декември предстои въпросът да бъде поставен отново на срещата на министрите на правосъдието от държавите членки на ЕС. За да бъде постигнато необходимото съгласие преди заседанието, българската делегация в Европейския парламент заявява готовност за провеждането на работни срещи в бърз порядък както с нидерландското правителство, така и с представители на нидерландския парламент.

В писмото си българските евродепутати настояват още Нидерландия да вземе под внимание оценката на ЕК и резолюциите на ЕП, така че „процесът по разширяване на Шенгенското пространство да продължи с присъединяването на България и Румъния и то още до края на тази календарна година”.

Те единодушно отстояват позицията за премахване на вътрешния граничен контрол за България и Румъния. Според тях това е „от ключово значение не само за икономиката и сигурността на двете страни, но и за целия Европейски съюз”, особено в разгара на редица кризи като война на прага на Европа, енергийна нестабилност и растяща инфлация.

Евродепутатите напомнят, че европейското законодателство предполага равнопоставеност между държавите членки, а България и Румъния отдавна са покрили всички критерии.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14