Новини

България отговори на Мария Захарова: Русия е виновна за войната в Украйна

  10.11.2022 18:02  
България отговори на Мария Захарова: Русия е виновна за войната в Украйна

„България е суверенна държава и всички институционални решения, включително и това на парламента, се диктуват единствено от интересите на страната, както и от ангажиментите ни към съюзниците“.

Това заяви на редовния седмичен брифинг заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев. Коментарът му е по повод изказването на говорителя на външното министерство на Руската федерация Мария Захарова, че решението на Народното събрание за изпращане на военна помощ за Украйна е поредното неприятелско действие на София спрямо Москва.

По никакъв начин не мога да приема, и ние като държава, обвиненията на г-жа Захарова, че София носи пълна отговорност за удължаването на ескалацията на конфликта в Украйна. Отговорност за тази война има само и единствено Русия, заяви заместник-министърът на външните работи.

Коджабашев каза, че не е проява на добър тон да се коментират решенията на парламента ни от представители на чужда държава.

По отношение на вчерашното изявление на Захарова, мога да отбележа, че то напълно се вписва в пропагандната риторика на Руската федерация, и в този смисъл не представлява абсолютно никаква изненада със своите послания, заяви той.

Коджабашев припомни и думите на Захарова, че двустранните ни отношения са в най-ниска фаза и заяви, че изказването ѝ допълнително ескалира ситуацията:

"Двустранните отношение в действителност са в най-ниската си фаза. По същество сътрудничеството е прекратено, но това се дължи на започната война от Русия, която е в нарушение на Устава на ООН, на международното право и застрашава сигурността не само в региона, не само в Европа, а и на целия свят".

Позицията на България по отношение на конфликта в Украйна остава в подкрепа на Украйна. Кой е агресор и кой е жертва в тази война е безспорно, заяви още  заместник- министърът и говорител на Министерството на външните работи.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14