Анализи

БСП не е потенциален коалиционен партньор на ПП, обяви Асен Василев

  10.11.2022 21:26  
БСП не е потенциален коалиционен партньор на ПП, обяви Асен Василев

БСП към момента не са потенциален коалиционен партньор за "Продължаваме промяната". Причината - подкрепата на социалистите за връщането на хартиената бюлетина. Това се разбра от интервю на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев пред БНТ.

Той обясни, че партията му вече е провела предварителни разговори с "Демократична България" за евентуална коалиция, ако вторият мандат за съставяне на правителство достигне до тях. Към момента обаче не се обсъжда подобна среща с представители на БСП.

"БСП към момента не са потенциален коалиционен партньор за "Продължаваме промяната". Хартиената бюлетина е едно голямо различие, което имаме с тях. Според нас това е начин да се върне статуквото на власт на местните избори. Така статуквото ще си избере кметове с фалшификация на вота. Явно БСП не иска честни местни избори", добави Василев.

Преди седмица връщането на хартиената бюлетина беше гласувано на първо четене в парламента. Решението беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС и БСП. "За" гласуваха 125 души от трите парламентарни групи, "против" бяха 100 депутати от "Продължаваме промяната", "Възраждане", "Демократична България" и "Български възход". Единственият глас "против" в БСП беше на Явор Божанков, който по предложение на председателя на левицата Корнелия Нинова беше освободен от парламентарната правна комисия, най-вероятно тъкмо поради несъгласието си с тази политика на социалистическата партия.

Василев каза още, че не се притеснява от евентуална реакция от бившите си коалиционни партньори. По думите му "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП не събират и 100 депутати, което прави подобна коалиция невъзможна.

Изказването на бившия финансов министър предизвика реакция от страна на депутат от БСП Румен Гечев, отново пред БНТ. Според него няма нищо сензационно от разминаванията между двете политически сили. "Аз разбирам притесненията на колегите от "Продължаваме промяната", но те се опитват да отстранят последиците, а не причините", добави Гечев.

На различно мнение обаче беше другият съпредседател на "Продължаваме промяната". В интервю за "Първа точка", подкаст на "Капитал", Кирил Петков обясни, че с БСП все още има възможност за коалиция, въпреки някои различията между двете партии в последните седмици. Определи гласуването на "левицата" заедно с ГЕРБ и ДПС за връщане на хартиената бюлетина като огромна щета и стъпка назад, а за него е било много разочароващо.

"Това е тежък морален проблем. Голяма тема по време на разговорите би била дали могат да си променят позицията по хартиената бюлетина, това би направило много по-лесно да станат наш коалиционен партньор. Ако не го направят - ги връща много назад", каза Петков, без да изключи партията на Корнелия Нинова като потенциален партньор.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14