Новини Свят

Украинската армия освободи Херсон

  11.11.2022 14:58  
Украинската армия освободи Херсон

Руската армия завърши отстъплението си от района на Херсон, като докато се изтегляше взривяваше мостове и минираше обширни полета. Въоръжените сили на Украйна обстрелват руските войски, отстъпващи от десния бряг на Днепър. В Херсон вече влязоха украински войски, където бяха посрещнати от ликуващи граждани. Тази сутрин проруските военни блогове съобщиха за взривяване на мостове през Днепър и завършване на изтеглянето на войските. Антоновският мост е бил взривен в 5 сутринта, а мостът на Каховската ВЕЦ в 3 часа сутринта.

Все още не е напълно ясно дали руската армия е претърпяла сериозни загуби при отстъплението. Според анализатори изтеглянето не е толкова хаотично, както в района на Харков в началото на септември. Според Института за изследване на войната (ISW), руските войски обаче изглежда се оттеглят в сравнително добър ред. Според украинските медии и телеграм канали, в петък вечерта в района на Херсон са се засилили обстрелите по позициите на руската армия, напускаща десния бряг на Днепър. Твърди се, че експлозиите са били чути в предградията на Херсон, в Чернобаевка и Антоновка (където се намира Антоновският мост). Експлозии, според очевидци, са прозвучали и в района на Каховската водноелектрическа централа.

Късно вечерта се появи информация, че въоръжените сили на Украйна напълно са обградили Херсон. Свързаният с "Вагнер" канал Grey Zone дори съобщи, че украински войски са влезли в града. Оперативното командване на въоръжените сили на Украйна „Юг” коментира ситуацията пестеливо, съобщавайки само, че руската армия пресича Днепър с лодки и кораби, оборудва отбранителни линии на левия бряг и обстрелва украинските позиции на десния. 

Руските напълно изтеглиха за 3 дни 20000 войници и 3500 единици бойна техника, докладва официално Москва. Въпреки това снощи украинският министър на отбраната Олексий Резников каза, че ще отнеме седмица за пълното изтегляне на руските войски.

Руското министерство на отбраната днес съобщи, че изтеглянето е завършило, като няма загуби сред личния състав и техниката. Снимки в социалните мрежи обаче опровергават това. Украински военни публикуват снимки и видеозаписи с пленена руска техника, за която се твърди, че е била изоставена от руските военни при отстъпление към левия бряг на Днепър. Едно от видеата, публикувано от Ukraine Weapons Tracker, показва Т-90А, най-модерният танк, използван в Украйна. Има и видео на изоставени танкове от други модели и бронетранспортьори, обозначени с буквите Z.  

В украинските телеграм канали се разпространяват снимки, на които се твърди, че руски войници, останали в Херсон, се обличат в цивилни дрехи и изхвърлят униформите си в кофите за боклук.

Официално Министерството на отбраната на Украйна не съобщава за пленяване на руска техника и пленници. Не се коментират и съобщенията за появата на украински военни в Херсон. 


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14