Свят

Руската пропаганда след Херсон: Армията ни е малка, не очаквахме 50 държави срещу нас

  14.11.2022 10:01  
Руската пропаганда след Херсон: Армията ни е малка, не очаквахме 50 държави срещу нас

Оттеглянето на руската армия от окупирания Херсон е довело до промяна в изказа и разказа на водещи пропагандисти от средите на руската телевизионни водещи като Олга Скабеева и Маргарита Симонян, показва мониторинг на медийните изяви на двете амазонки на руската пропагандна машина. Скабеева директно заяви в своето шоу „60 минути“ в ефира на „Россия 1“, че армията на Москва не е била готова за тази война.

„Никой не се е готвил за такава война, никой не е сочаквал такава голяма световна война, никой не вземаше предвид, че всички тези 50 страни ще се, извинявайте за жаргона, впишат (застъпят, б. р.) за Украйна“, изплака желязната и жестока понякога до този момент водеща в опит да обясни неуспехите на руската армия на фронта през последните седмици и особено сдаването на Херсон.

По думите на водещата Руската армия, която вървеше с определението „втората армия в света“ е малобройна за такова мащабно военно противостояне. „Армията ни не е голяма и не е предвидена за такива грандиозни войни“, отбеляза водещата.

Изявата на Олга Скабеева променя драстично тона и съдържанието на разказа за войната, който Кремъл представя на руското общество. До този момент официалното медийно отразяване на военните действия в Украйна до Харковското контранастъпление на ВСУ беше в духа на възхвала на високия боен дух, несломимата военна мощ и непобедимостта на руската армия, наследник на славната съветска армия, победила хитлеровия фашизъм.

Сред първите щикове на информационния фронт бяха Скабеева , водещият Владимир Соловьов и колежката им Маргарита Симонян, главен редактор на „Russia Today“. Самата Симонян обяснява през последните дни на своите над 500 хиляди абонати в Телеграм с цитати от Кутузов поражението на армията и пропагандата в Херсон.

„Докато я има армията, има надежда с чест да завършим войната. Със загубата на армията не само Москва – цялата Русия ще бъде изгубена. Заменете сега думата Москва с думата Херсон и мое да ви стане по-понятно“, обръща се към аудиторията, която все повече критикува руската тактика и самата война, Симонян.

„Знам със сигурност, че това решение не е било лесно за никого. Нито за тези, които са го вземали, нито за нас, които разбирахме че ще стане така и въпреки всичко се молехме да не става. Защото алтернативата беше една – да натръшкаме в голата степ групировката, да я затрупаме с телата на мобилизирани и да отворим пътя към Крим. Нима така щеше да е по-добре?“, опонира с критиците в канала си пропагандистката и компенсира последователите си информация, че хранителните банки във Великобритания за първи път от десетилетия са свършили продуктите в хранителните банки, а хората, които търсят безплатна храна били повече от хората, които дават безплатно продукти за хранителните банки.

Със силно променен тон е и военният кореспондент Алексанъдр Коц, който заяви в канала си в Телеграм след сдаването на Херсон, че ходът на т. н. Специална военна операция в Украйна е „разкрил самоизмамата и имитацията на реалната работа в Русия“. „Стана ясно колко много самозалъгване е имало в нашата страна, презентации, вместо реална работа, имитации, вместо дела. Биатлони, вместо разработки на наши battle drill (бойни тренировки). „Отстъпления се случват, борбата продължава“, опитва се да вдъхне кураж Коц.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14