Новини Свят

Байдън и Си Дзинпин обещаха да върнат отношенията САЩ - Китай в правия път

  14.11.2022 15:41  
Байдън и Си Дзинпин обещаха да върнат отношенията САЩ - Китай в правия път

Китайският лидер Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън се срещнаха за дългоочаквани разговори в момент, когато отношенията между двете страни се намират на най-ниското си ниво от десетилетия заради разногласия по редица въпроси - от Тайван до търговията, съобщава "Ройтерс". Двамата проведоха първата си лична среща, откакто Байдън стана президент, на индонезийския остров Бали преди срещата на върха на Г-20, която ще бъде изпълнена с напрежение заради руската инвазия в Украйна. Си и Байдън се усмихнаха, докато се ръкуваха топло пред редица китайски и американски знамена в бална зала в луксозния хотел "Мулия" в залива Нуса Дуа на Бали. Чудесно е да те видя, заяви американския президент на китайския си колега, докато го прегръщаше, след като по-рано съобщи пред репортери, че е поел ангажимент да поддържа отворени линиите за комуникация на лично и правителствено ниво.

"Като лидери на нашите две страни, според мен споделяме отговорността да покажем, че Китай и Съединените щати могат да управляват своите различия, да предотвратят конкуренцията да прерасне в конфликт и да намерят начин да работят заедно по належащи световни въпроси, които изискват взаимното ни сътрудничество", изтъкна той.

Байдън открои изменението на климата и продоволствената несигурност като проблеми, с които светът очаква двете страни да се справят. Си отвърна, че отношенията между техните две страни не отговарят на световните очаквания.

"Така че трябва да начертаем правилния курс за отношенията между Китай и САЩ. Трябва да намерим правилната посока за двустранните отношения напред и да издигнем отношенията", настоя той. Светът очаква, че Китай и Съединените щати ще се справят правилно с отношенията си, подчерта Си, добавяйки, че очаква с нетърпение да работи с Байдън, за да върне отношенията в правия път.

Очаква се основни теми на обсъждане да бъдат Тайван, Украйна и ядрените амбиции на Северна Корея - въпроси, които ще надвиснат и над Г-20, която се провежда без присъствието на руския президент Владимир Путин.

Руският външен министър Сергей Лавров ще представлява Путин на срещата на Г-20 - първата, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари - след като Кремъл обяви, че Путин е твърде зает, за да присъства.

На срещата на върха в Камбоджа вчера Байдън подчерта, че Съединените щати ще се "конкурират енергично" с Китай, като същевременно поддържат комуникационните линии отворени, за да предотвратят конфликт.

Отношенията между Вашингтон и Пекин бяха разклатени през последните години заради нарастващото напрежение по въпроси, като Хонконг и Тайван, Южнокитайско море или търговските практики и ограничения на САЩ върху китайските технологии.

Американски служители обаче разкриха, че през последните два месеца двете страни са положили негласни усилия за възстановяване на връзките.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заявиа пред репортери в Бали по-рано, че срещата има за цел "да стабилизира отношенията между Съединените щати и Китай и да създаде по-сигурна атмосфера за американския бизнес".

По нейни думи Байдън е бил ясен с Китай относно опасенията за националната сигурност по отношение на ограниченията върху чувствителните американски технологии и е изразил загриженост относно надеждността на китайските вериги за доставка на някои стоки, като минерали.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14