Новини

Две нови автобусни линии тръгват в София от утре

  14.11.2022 15:44  
Две нови автобусни линии тръгват в София от утре

В градския транспорт на София от утре – 15 ноември, се разкриват две нови експресни автобусни линии с номера 109 и 110, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Те ще свързват южните квартали през Околовръстния път с кварталите „Младост“ и с Бизнеспарка. 

Маршрутът на линия 109 е: от ж.к. Лозенец (обръщателно колело при басейн „Спартак"), централно пътно платно на бул. „Арсеналски, надясно по бул. „Черни връх“, Софийски околовръстен път (СОП), бул. „Александър Малинов“, ул. „Самара“, ул. „Д-р Атанас Москов“, наляво по централното пътно платно на бул. „Александър Малинов“ до ул. „Самара“ и в локалното пътно платно на бул. „Александър Малинов“, по маршрута на автобусна линия № 111 до кръговото на бул. „Черни връх“ и СОП, бул. „Черни връх“ и по обособеното пътно платно на бул. „Арсеналски“ до ж.к. Лозенец“. Линията ще работи само в делничните дни и спира на съществуващите спирки плюс новите:

• с кодове 0648 и 6639 „ж.к. Лозенец“ - крайна и начална в обръщателното колело на ж.к. Лозенец

• с код 1322 „Хотел Хемус“ на бул. „Черни връх“ след бул. „Арсеналски“;

• с кодове 6614 и 6615 „Ул. Презвитер Козма“ на кръстовището на бул. „Черни връх“ и ул. „Презвитер Козма“;

• крайна/начална спирка с код 2752 „Метростанция Акад. Ал. Теодоров-Балан“ на бул. „Александър Малинов“ след левия завой от ул. „Д-р Александър Москов“;

на спирките на трамвайна линия № 10 на бул. „Черни връх“:

• с кодове 0922 и 0923 „Читалище Пенчо П. Славейков 1921“

• с кодове 2038 и 2039 „Ул. Люботрън“;

• с кодове 0342 и 0343 „Бул. Никола Вапцаров“.

Маршрутът на линия 110 е:  от кръстовището на Околовръстен път и бул. „Братя Бъкстон“ по бул. „Братя Бъкстон“, ул. „Тодор Каблешков“, бул. „България“, Софийски околовръстен път (СОП), бул. „Александър Малинов (по локално платно до ул. "Самара", след ул. "Самара" в централното пътно платно), наляво по ул. „Проф. Александър Теодоров-Балан“ и по ул. „Свети Киприян“ и бул. „Андрей Сахаров“ до крайна станция „ж.к. Младост 1“, обратно до бул. „Александър Малинов“, продължава по централното пътно платно до ул. „Самара“ и в локалното пътно платно по бул. „Александър Малинов" по маршрута на автобусна линия № 111 до бул. „Братя Бъкстон“. Линията работи само в делник.

Новите спирки по маршрута са:

• начална с код 6616 „ж.к. Младост 1“ в крайна станция ж.к. „Младост 1“;

• с код 2752 „Метростанция Акад. Ал. Теодоров-Балан“ - разкрита за автобусна линия №109.

Първоначално новите линии ще работят шест месеца, а ЦГМ ще следи за натовареността им. В средата на месец май ще се прецени дали е ефективно те да продължат да действат. 

Новите линии ще пътуват по-бързо от сегашната №111, коментираха от "Спаси София". "Те  ще пропускат част от спирките, няма да влизат в локалното и ще избягват тапите на кръстовищата за Симеоново и Драгалевци. Те ще свързват големи квартали и метростанции с бизнес зони с хиляди работни места. След наблюдения на движението на линиите, ще сме готови да предложим още по-ускорен вариант, с който те наистина да станат експресни", допълват от гражданската организация във "Фейсбук".


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14