Еко

Населението на Земята достигна прогнозираните 8 млрд. души

  15.11.2022 12:15  
Населението на Земята достигна прогнозираните 8 млрд. души

15 ноември 2022 г. е денят, в който населението на Земята достигна прогнозираните 8 млрд. души, сочат данните на ООН.

От 1950 г. насам продължителността на живота се е удължила с 25 години, но това носи със себе си и заплаха за човечеството. Увеличаването на популацията на Земята е главната причина да повишаването на емисиите от вредни газове и унищожаването на екологията. Всеки отделен човек е отговорен за изчерпване на ресурсите, с които разполагаме.

Как се е разраснало човечеството?

Преди около 300 хиляди години, когато за първи път се появява вида Хомо сапиенс, тоталната бройка на човечеството е била забележително малка – между 100 и 10 хиляди души. Хората са били толкова малко, че е отнело приблизително 35 хиляди години на човечеството да се удвои като бройка.

След появата на земеделието преди между 15 000 и 10 000 години, е имало между 1 млн. и 10 милиона души на планетата. Тогава е отнело 1500 години да се удвоят.

През XVI век времето за удвояване пада до 300 години, а до началото на XIX това отнема едва 130 години. От 1930 до 1974 г. населението на Земята отново се удвоява – само за 44 години.

Прогнозите на ООН са, че до 2050 г. населението на планетата ще достигне 9,7 млрд. души, а до 2100 – 11 милиарда. Тъй като растежът е неизбежен, климатични експерти смятат, че трябва да търсим отговори на въпросите на други места.

Живеем извън възможностите си

Планетата ни има всичко нужно да изхрани население от 8 млрд. души и потенциалът да го направи с още много милиарди. Но трябва да преосмислим използването на ресурсите. Това е мнението на Ванеса Перец-Сирера, директор икономика на Световния институт по ресурсите.

„Имаме нужните ресурси, но трябват огромни усилия в политическата икономика и геополитиката, за да успеем да ги използваме както трябва“, казва тя.

„Всичко зависи от това как споделяме глобалните ресурси“, коментира от своя страна Силвия Лорек, професор по консуматорска икономика в университета в Хелзинки.

„Живеем извън възможностите си вече известно време. Няма да можем да поддържаме живота още дълго.Колкото повече хора, особено такива, които се надяват да имат удобен западен тип живот, толкова по-трудно става за Земята да регенерира биологичните си ресурси – флората, фауната, чистата вода и земя“, обяснява Лорек.

Според глобалното НПО Global Footprint хората на земята имат нужда от 175% от световните екологични ресурсивсяка година, за да покрием нуждите на човечеството. Това е с условието, че всички живеят като американски граждани.

Визуалното отражение на това е следното – на Съединените щати са нужни ресурсите на 5,1 планети Земя, на Австралия – 4,5 планети, на Русия – 3,4 планети, на Германия – 3 и т.н.

Да живеем с по-малко, защото иначе няма да има за никого

Свръхконсумацията не е доброволна, добавя Лорек. Тя е категорична, че човечеството трябва да се научи да живее с по-малко. Рекламите, телевизията, медиите създават усещането, че „за да живееш добре, трябва да си финансово стабилен“, но не винаги това е така.

През последните години Лорек и екипът ѝ провеждат проучване сред хора със сравнително удобен стандарт на живот и как се научават да живеят с по-малко, без да жертват качеството си на съществуване. Учените се фокусират върху три отделни области – как ядем, как живеем и как се движим.

Препоръките включват универсални съвети – да променим диетата си към по-растително ориентирана с максимално ограничаване на животинските продукти и да се откъснем от зависимостта ни от използването на самолети и наземен транспорт. Експертите съветват също да се изградят „умни градове“, в които да могат да живеят повече хора, но по-екосъобразно и с похабяването на по-малко ресурси.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14