Икономика

Въглищните централи няма да бъдат закрити, не било в ПВУ

  15.11.2022 15:51  
Въглищните централи няма да бъдат закрити, не било в ПВУ

Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) не предвижда затваряне на въглищните централи, обяви  съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков след среща със Селин Гауер, генерален директор на Работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия.

Петков припомни, че намаляването на въглеродните емисии с 40 процента е започнато от тях с подписването от страна на ГЕРБ на Целите на ЕС за намаляване на въглеродните емисии.

„Не трябва да се учудват, нито да забравят, че те бяха хората, които подписаха тези цели“, коментира Петков, цитиран от БТА. Той посочи, че според представителя на ЕК – Селин Гауер, 40 процентното намаляване на въглеродните емисии е възможно, без да е нужно да се затварят централите – чрез сезонно балансиране.
Кирил Петков обясни, че това означава лятото, когато има повече слънце, възобновяемите мощности да работят на пълни обороти, а централите – на по-ниски, а зимата, есента и пролетта, когато имаме нужда най-много от енергия, всички централи да работят на пълни обороти, разясни той.

Тази „опорка“ и „политическа дъвка“ на ГЕРБ-СДС и „Възраждане“ беше разбита, коментира съпредседателят на ПП.

България не е поемала ангажимент за затваряне на въглищните централи. Това е разписано в ПВУ и не се очаква от нас да затваряме въглищните централи, допълни колегата му Радослав Рибарски.

След срещата Даниел Лорер заяви, че ПВУ е работещ, иновативен и е истинска първа стъпка за промяна в България.  Планът с размер над 11 млрд. лв. или 10 процента от нашата икономика ще помогне на страната ни най-после да се модернизира, каза той. Планът, който разработихме, гарантира енергийна независимост за България. Предвижда реформи в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията и провеждането на прозрачни обществени поръчки, мерки, без които този план нямаше да бъде одобрен, посочи Лорер.

Той припомни, че за по-малко от три месеца са били изпълнени условията по първото плащане, а в последния работен ден на кабинета „Петков“ – 1-ви август, България е подписала споразумение за оперативни договорености с ЕК. Това даде възможност плащането от 2,6 млрд. да бъде поискано навреме, каза Лорер.
Промените, заложени в ПВУ, по отношение на правовата държава и борбата с корупцията са неразделна част от него.

Плащанията към България ще бъдат в сериозна опасност, ако България не приеме тези мерки, заяви Даниел Лорер. Той визира промените, свързани с Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, механизмите за контрол на главния прокурор. Всички тези механизми са неразделна част от плана. Без тях плащания по плана няма да има, добави той.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14