Новини

Борисов: Съкращаваме 40% вредни емисии, губим 4 милиарда лева

  15.11.2022 21:25  
Борисов: Съкращаваме 40% вредни емисии, губим 4 милиарда лева

От производители на ток ние ще станем вносители, ще си купуваме скъп ток. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред членове на партията в онлайн излъчване в страницата си. Повод за коментара му е днешният спор в парламента между депутати от ГЕРБ - СДС и „Продължаваме Промяната“ (ПП), които си отправиха взаимни обвинения в лъжа и въпроси кой е поел ангажимент за затваряне на голям процент от въглищните централи у нас.

"Това, което редовното правителство на Кирил Петков е договорило, ще има трайни последствия", каза Борисов. По думите му на страница 113 от Плана за възстановяване и устойчивост е посочено, че България е поела ангажимент да съкрати с 40 % емисиите до 2026 г., като за база е взета 2019 г., когато въглищните централи са работили най-малко.

"Сметката е, че над 2300 мегавата ще излязат от енергийната система, и то само след две-три години. Това са 40 %, а зимно време - 60 %", посочи лидерът на ГЕРБ.

„Винаги съм бил за Зелената сделка, винаги съм бил за това, че рано или късно тези централи ще излязат от употреба. През това време обаче са се случили много неща – ние сме инвестирали милиарди в серочистки, за да пазим природата. България е най-големият нетен износител на ток. А какво липсва в момента на Европа и Балканите? Петрол, газ и ток. И ние от износител ще се превърнем във вносител“, заяви Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ добави, че по груби сметки 40-процентовото съкращаване на емисиите към 2019 г. се равнява на близо 4 млрд. лева загуби на година. Той добави, че през 2025 г. България ще се превърне във вносител на ток. Според него незабавно трябва да започне изграждането на лицензираната площадка на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Бойко Борисов смята, че зеленият преход трябва да е плавен, устойчив и равнопоставен.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14