Анализи

Пресрочилата мандата си директорка на Музикалния театър вдига бунт

  16.11.2022 10:28  
Пресрочилата мандата си директорка на Музикалния театър вдига бунт

С близо година е пресрочен мандатът на директорката на Музикалния театър "Стефан Македонски" Мариана Арсенова. Това е честа практика в България. Хора на постове с изтекъл срок  да продължават да управляват в противоречие с всякакви закони.

Много са институциите с подобен казус. Такъв е случаят и с директора на Музикалния театър. Арсенова е назначена през 2015 г. като изпълняваща длъжността от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов. Поради изтеклия мандат, Министерството на културата обявява преди месец публичен конкурс. Вчера от ведомството оповестиха резултата. От решението на комисията става ясно, че досегашната директорка Мариана Арсенова е декласирана, а бившият директор Марио Николов и солистката на театъра Еделина Кънева са получили точки за второ и първо място. Във всяка цивилизована страна решението на многобройната комисия с председател проф. Пламен Джуров е знак, че един от кандидатите е бил най-добър, а друг се е представил „под чертата“.

В България обаче, практиката да се оспорват конкурси и да се прилага демокрация на подписките е на път да измести регламентите и фактите. Ето че директорката и служители на Музикалния театър искат конкурсът да бъде отменен. Но не изтъкват мотиви, нито става ясно кое е юридически нередното и опороченото в конкурса, та той трябва да бъде отменен.

В музикалните среди не е тайна, че Арсенова имаше неприкритата протекция на управляващия тогава министър на културата от ГЕРБ Вежди Рашидов. Този политически ореол около управлението на Арсенова буди съмнение, че настоящата подписка на служителите в театъра има партиен подтекст. Не е далеч от истината, че този скандал е пряко насочен срещу служебния министър на културата Велислав Минеков, като се търси неговата дискредитация.

Надали служителите подозират, че са използвани и въвлечени в поредната политическа интрига, защото Минеков е яростен критик на ГЕРБ.

Появиха се съобщения, че министърът щял да се среща с организаторите на протеста срещу конкурса. Интересно, какво ще направи след срещата. Ще отмени конкурса, защото на служителите не им харесва да имат нов директор? Ще разреши на „уличната“ демокрация да изземе институционалните му задължения, правилата и законите? Или ще отмени решението на комисия от 13 представители на различни институции с авторитетен председател като проф. Пламен Джуров?

Предстои да видим дали страхът от т.н. обществено мнение ще делигитимира най-цивилизования начин за избор на ръководители – конкурса.

ЕМИЛИЯН КЪНЧЕВ


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14