Новини

Удължават програмата за украинските бежанци до 24 февруари 2023 г.

  16.11.2022 19:09  
Удължават програмата за украинските бежанци до 24 февруари 2023 г.

Програмата за предоставяне на временна закрила на украинските бежанци, избягали от войната в Украйна, се удължава до 24 февруари 2023 г., съобщиха от Министерския съвет тази вечер. В удължения период настаняването ще бъде само в държавните и общински бази. В началото на месеца украински бежанци бяха изпратени в Елхово, след като програмата за настаняване в хотелите изтече в край на октомври. Помощта ще се използва в обекти, вписани в Регистър на места за подслон, както и в обекти, за които са изпълнени следните условия:

- са държавна собственост или общинска собственост, или собственост на публични предприятия без значение от формата им;

- са места за настаняване по смисъла на Закона за туризма, вписани в Националния туристически регистър;

- са посочени в списък, утвърден от ръководителя на Временна оперативна група към Националния съвет по миграция.

Помощта ще се използва и в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър– само за настанени лица, с предоставена временна закрила, за които са изпълнени следните условия:

- към 31 октомври 2022 г. са се ползвали от Програмата и към същата дата са били настанени в категоризирано/регистрирано в Националния туристически регистър място за настаняване;

- в периода от 1 до 15 ноември 2022 г. са продължили да се ползват от Програмата и за същия период са били настанени в същото категоризирано/регистрирано в Националния туристически регистър място за настаняване, в което лицето е било настанено към 31 октомври;

- през периода от 16 ноември 2022 г. до 24 февруари 2023 г. продължават да са настанени в същото място за настаняване, в което лицето е било настанено към 31 октомври.

Лицата, извършващи дейност в обектите, вписани в Националния туристически регистър и в Регистъра на места за подслон, участват в програмата, като предоставят на разселените лица нощувка с размер на помощта от 15 лв. без ДДС - 16,35 лева с включен ДДС, при ставка в размер на 9% за категоризираните места за настаняване и 18 лева с включен ДДСпри ставка в размер на 20% за некатегоризираните места за подслон. Разходите за ДДС са за сметка на програмата.

От 16 ноември 2022 г. настаняването на разселените лица с временна закрила се извършва само в обектите държавна или общинска собственост от Временна оперативна група към Националния съвет по миграция, граници, убежище и интеграция по въпросите на ползващите се от временна закрила в България граждани на Украйна.

Въвежда се задължение за подаване на декларация за съответствие, подписана с квалифициран електронен подпис от законния представител на кандидата, чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ), на адрес https://edelivery.egov.bg/

Правителственото решение за удължаване на срока на Програмата е прието неприсъствено.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14